004369911060985

A Hamaya (破魔矢) egy nyíl, amelyet Japánban az újév szerencséjére vásárolnak vagy ajándékoznak. A nyíl gyakran egy íjat is tartalmaz, és az emberek gyakran a háztetőn vagy az otthonukban tárolják, hogy megvédjék a gonosz szellemektől.

Története:

A Hamaya eredete a Jarai nevű újévi rendezvényen használt íjból és nyílból származik. Az eseményen az emberek egymással versenyeztek japán íjászatban. A célpont eredeti neve „Hama” volt, ezért a cél eltalálására használt nyilat Hamaya-nak, az íjat pedig Hamayumi-nak hívták.

A „Hamaya” szó karaktereinek jelentése „ördög elűzése/tönkre tevése nyíl”. Ez azt a szokást hozta létre, hogy újévkor egy íjból és nyílvesszőből álló játékot ajándékoztak a családnak, akinek fia van. Később szokássá vált, hogy a Hamaya-t Hatsumōde-ban adják, az első imát egy sintó szentélyben vagy templomban újév napján.

hamaya japán újévi nyíl

Használata:

A Hamaya-t általában a háztetőn vagy az otthon más részén tárolják, hogy megvédjék a gonosz szellemektől. Úgy tartják, hogy a nyíl elűzi a rossz energiát és szerencsét hoz az otthonba.

Az Edo-korszakban (1600-1867), amikor egy fiú megszületett egy szamurájcsaládba, íjat és nyilat ajándékoztak neki az első „Shōgatsu” (újév) során, annak jeléül, hogy szülei azt kívánták, hogy nagy szamurájjá váljon. Ezt a szokást az évek során átvette a nagyközönség, de leegyszerűsített formában, és többnyire egy nyílvesszőt, amelyet újévkor a szentélyekben árulnak szerencse varázsaként ajándékoznak vagy vásárolnak. Ettől eltekintve, talán néhányan láttatok egy ünnepélyes íjat és nyílvesszőt egy újonnan emelt ház tetején, az ördögkapu irányába mutatva. Úgy gondolják, hogy ez a cselekedet elűzi a gonoszt, amely az ördögkapun (egy épület északkeleti sarkában található) behatol. Ez csak néhány a sok érdekes utalás közül, amelyek az íj és a nyíl szimbolikus jelentőségével kapcsolatosak.

A Hamaya egy fontos része a japán újévi ünnepeknek. A nyíl a szerencsét és a védelmet szimbolizálja, és az emberek gyakran tárolják otthonukban, hogy megvédjék a gonosz szellemektől.

Forrás:

Wikipedia: Hamaya: https://en.wikipedia.org/wiki/Hamaya

http://hyotanhitachi.web.fc2.com/05traditional/0503luckysymbol/0602hamaya/hamaya.htm#:~:text=%22Hama%2Dya%22%20or%20Sacred,worldly%20desires%20in%20Buddhist%20terminology.

Képek:

By Tomomarusan – This is the creation of Tomomarusan, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=604696

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!