004369911060985

Virágfesztivál és Buddha születésnapjára

A Hana Matsuri (花祭り vagy Kanbutsue 灌仏会) egy fesztivál, amelyet minden év április 8-án tartanak a legtöbb japán buddhista templomban, hogy megünnepeljék Buddha születését. Mivel egy csendesebb, vallási hátterű ünnep, nem is olyan népszerű a turisták körében, hiszen a cseresznyevirágokkal borított parkok jobban elkápráztatják a külföldi látogatókat. Hagyományosan a holdnaptár 4. hónapjának 8. napján került sor, ami április végétől június elejéig változó időpontban történhetett. Japánban a dátumot április 8-án határozták a Gergely-naptár elfogadása után.

Nem csak Japánban ünneplik, van, ahol nemzeti ünnep, mint például Dél-Koreában vagy Tajvanon, ezért ott az események színesebbek, nagyobb ünnepség kíséri.

A szokást a 7. században a császári udvar importálta Kínából, és gyorsan elterjedt a lakosság körében. Jellemzően egy virágpavilont (hana-mido 花御堂) állítanak ki, amelyben egy virágokkal díszített szobrocskát tartanak. A szobor Buddhát ábrázolja, ahogyan születéskor megjelent. Az álló szobor kéztartásával az ég a világ egységét szimbolizálja. A tálban egy hortenzialevélből készült főzet van, amelyet ama-chanak (甘茶- édes tea) hívnak, amit a hívők merőkanállal a szobor fejére öntik, szimbolikusan megfürdetve az újszülött Buddhát. Ezzel részben egy legenda előtt is tisztelegnek, ugyanis azt mesélik, hogy a Buddhát születésnapján édes eső tisztította meg, amelyet a sárkánykirálynak köszönhettek. A monda szerint egy virágmezőn született, miután egy fehér elefánt jelent meg édesanyja álmában. Ezek a szimbólumok ilyenkor mind megjelennek az ünnep során.

Az Ama-cha állítólag rovarölő és antiallergén tulajdonságokkal rendelkezik, és segít fejleszteni a kalligráfiai készségeket, amikor a tinta elkészítéséhez használják, ezért a hívők haza is vihetnek a főzetből magukkal, vagy akár meg is ihatják.

Japánban könnyedén lehetőség adódik arra, hogy részt vegyünk Buddha születésnapjának ünneplésén bárhol az országban. A Kanbutsue fesztivál április 8-án zajlik, de a templomok és régiók szerint változik a program. Mindenhol azonban egy meghatározott buddhista vallási ceremóniával indul az esemény. Egyes templomokban történelmi jelmezbe öltözött gyerekek vonulnak fel (chigo gyōretsu), hogy még ünnepélyesebbé tegyék az eseményt.

Tokióban például a Gokoku-ji templomban, Ikebukuro közelében, csodálatos történelmi jelmezekbe öltözött kisgyerekek öntik ama-chát a szoborra, hogy isteni oltalmat kérjenek. Az asakusai Sensō-ji templomban egy aranyozott hana-mido ad otthont egy kis szobornak, melyet egy fehér elefántszobor kísér. A Tsukiji Hongan-ji templom pedig nem csak különleges építészeti stílusáról ismert Tsukiji-ban, hanem egy fehér elefánt szoborról is.

Oszakában a Shitennō-ji templomban a hana-mido előtt elhelyezett szertartásra gyűlnek össze a hívők, majd délután virágokkal is meghintik a szobrocskát. Kiotóban, a Nishi Hongan-ji templomban a gyerekek felvonulnak és egy fehér elefántot húznak maguk után a Mibu-dera templomnál. A Shinkyogoku bevásárlóutcánál pedig az ünnepséget édességek ajándékozásával, buddhista szertartással és felvonulással indítják.

Néhány templom a Hana Matsuri fesztiválról ismert, mint például a Chikurin-ji Kōchiban a Shikoku-szigeten. Mások, mint a Kosen-ji templom Kusatsubanban, május 8-án tartják a Hana Matsurit.

Ezen kívül a Hana Matsuri néha egybeesik más fesztiválokkal vagy megemlékezésekkel, mint például a Daibutsu no hi (Nagy Buddha szobor napja) április 9-én, amikor a Nagy Buddha „avatását” ünneplik. A Tōdai-ji szobra Narában a 8. században készült.

A következő link (forrás) nagyon részletesen mesél a fesztiválról, ezért ah érdekel a filozófiai és kulturális háttere, érdemes elolvasnod.

Forrás:

https://www.iaaw.hu-berlin.de/de/seminar-fuer-ostasien-studien/japan/studium/ausgewaehlte-arbeiten/Donaczi.pdf

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán