004369911060985

A haori a japán tradicionális kiskabát, amelyet a kimonó fölött hordanak. 

Hogy néz ki a haori?

Külsőre olyan, mint egy rövidített kimonó, két egymást fedő réteggel. A haorinak a kimonónál vékonyabb a nyaki része, illetve háromszögben varrják az oldalait. Elöl két zsinórral kötik össze, aminek a neve haori himo. A haori himót az anyagba varrják, így kívülről nem látszik.

Az Edo-korszakban a gazdag, de alacsony státuszú kereskedői osztályokon belüli gazdasági növekedés a rendelkezésre álló jövedelem többletét eredményezte, amelynek nagy részét ruházatra költötték. Ebben az időszakban az uralkodó osztályok által előírt öltözködési rendeletek következtében a kereskedő osztályú japán férfiak haorit kezdtek viselni egyszerű külső mintákkal és pazar díszítésű béléssel, ami a férfi haoriban ma is megfigyelhető.

Az 1800-as évek elején a tokiói Fukagawa hanamachi gésái elkezdtek haorit viselni a kimonójukon. A haorit addig csak férfiak viselték; a stílusos és szokatlan divatválasztásairól jól ismert fukagawai gésák olyan trendet hoztak létre, amelynek hatására az 1930-as évekre általánossá vált, hogy a haorit nők is viselik. 

A mai Japánban a haorit férfiak és nők egyaránt hordják.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Haori

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!