004369911060985

Hikone vára (彦根城)

A hikonei várkastély Shiga prefektúrában, Hikone városban található, amely a Biwa-tó partján fekszik.Eredetileg Tokugawa Ieyasu szerette volna ajándékba adni ezt az erődítményt egyik kiváló hadvezérének (4 ilyen hadvezért választott ki), Ii Naomasának, aki azonban mielőtt felépült volna a vár, meghalt. Így a szamuráj fia fejezte be a vár építését 20 évvel később (az építés 1601-ben kezdődött, az épület azonban csak 1622-ben állt teljes valójában). A kastély építéséhez más környékbeli várak, pl. A Sawayama várbúl származó kövekkel is dolgoztak.

A család fontos tagja volt egyébként Ii Naosuke, aki a 19. század közepén a sógunátus kancellárjaként (Tairō) szolgált, és olyan politikát követett, amely Japán a külvilág felé történő nyitását szolgalmazta, ezért Őt a radikális ellenfelei meggyilkolták.

SONY DSC

Érdekesség Hikone várával kapcsolatban, hogy szinte teljes egészében megmaradt az utókornak, ugyanis természeti csapások nem károsították. A természetes rongálódást Meiji császár akadályozta meg, aki parancsba adta, hogy őrizzék meg az épület állagát. Azóta természetesen felújításokon esett át, a legutolsó 1996-ban történt.

A várfal megépítésében az ishigaki nobori elvét követték: az oldalfal a hegy ívével azonos módon épült, így megnehezítette az ellenséges csapatok támadását. A vár egyébként különböző stílusjegyeket hordoz magán, 3 szintje háromféle stílusban épült. Rejtett lőárkokkal is találkozhatunk, melyek lényege, hogy a lőárok külső részét bemeszelték, tehát kívülről nem látszódott. Belülről viszont könnyedén át lehetett lőni.
A várat vizesárok veszi körül, amely mögött újabb vizesárok található. Ez azt a cél szolgálta, hogy elkülönítse a felsőbb osztálybeli szamurájokat. A vár alatti területen (jōkamachi) a közemberek laktak, amelynek utcái a mai napig megmaradtak eredeti alakjukban.

A vár a különleges/kiemelt jelentőségű történelmi emlékhelyek között szerepel, emellet nemzeti kincsként tartják számon eredetiben fennmaradt tensuja (központi torony) miatt.

Elhelyezkedés

A kastély egy hosszú dombon található, amely korábban a Biwa-tó öblébe ért. Teljesen körülveszi a Belső árok (内濠 Uchibori), amelyet egy másik, a Külső árok (外濠 Sotobori) vesz körül. Ez tulajdonképpen a középső árok (Nakabori), mert régen még odébb volt egy harmadik árok, az igazi külső árok, amely mára jórészt eltűnt és beépült. Lent a vízparton a várat részben falak, a tetején pedig teljes mértékben kővel borított sáncok védik.

Három kapun lehet a kastélyt megközelíteni: a főkapu (大手門 Ōte-mon), a bejárati kapu (表門 Omote-mon), amely közvetlenül a Rezidenciához vezet (表御殿 Omote-goten), és a fekete Kapu (黒門 Kuro-mon), amely az egykori al-rezidenciához vezet. A rezidencia hátulján volt a kastély másik bejárata, a hátsó kapu (裏門 Ura-mon).

Északabbra található a második várterület, a hosszúkás Nishi-no-maru (西の丸). Északnyugati sarkában egy háromemeletes őrtorony (三重櫓 Sanjū-yagura) található. A második száraz árkon átívelő másik híd az előtte lévő vár területére vezet, onnan pedig Kannon-daiba (観音台), az egykori kannon-templom helyére.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hikonei_v%C3%A1rkast%C3%A9ly

Tél a kastély árnyékában

Képek:

Jogtiszta képek

Von Jnn, CC BY 2.1 jp, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3361145

By 663highland – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1162203

By 663highland – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1159227

By Luka Peternel – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90594273