004369911060985

A Hinamatsuri a lányok ünnepe. Egy különleges nap a lányos családok számára, amikor a családok a lány gyermekek boldogságáért, szerencséjéért imádkoznak.

Minden év március 3-án különböző, lépcsőzetesen felállított állványokat takarnak le piros szőnyeggel és babákat raknak rájuk, amelyek a császárt, a császárnét, a kísérőiket és a zenészeiket ábrázolják, Heian-kori ruhákba öltözve. A hiedelem szerint a bűn és a szerencsétlenség átvihető egy babába, maga az ünnep kialakulása is ebből eredeztethető. Régebben, a Heian korban ugyanis a “nagashi bina” ünnep alkalmával babákat készítettek (papírból) amelyeket elengedtek a folyókon, ezzel jelképezve azt, hogy a rossz szerencse ezekkel a babákkal együtt távozik a lány gyermek életéből.

Az Asakusa mellett a Sumida parkban például minden évben hagyományosan egy hasonló ceremónia kíséretében a gyerekek vízre bocsájtják a papírból készült babájukat, felidézve ezzel az ősi hagyományt. A mai formáját, vagyis a babák otthonokban való kihelyezését az Edo időszakban kezdték el gyakorolni.

Természetesen a bevásárló központok, vállalatok igyekeznek ennek az ünnepnek is a hagyományos voltát egy kis haszon szerzéssel összekötni és az amúgy is könnyen fogyasztásra ösztönözhető japán társadalmat az ünnepkörnek megfelelő termékkínálattal elárasztani. A babáktól kezdve az édességeken át az apró dekorációig szinte minden megvehető. Ilyenkor a kínálatot is a hagyományos elemek uralják.

A színeknek nagy jelentőségé van (a fehér a tisztaságé, a zöld az egészségé a piros, vagy rózsaszín pedig előzi az ártó szellemeket). Az ételek szempontjából így például az számít fontosnak, hogy e fent említett színekben pompázzanak.

  • Hisimochi a rombusz alakú rizstorta ebben a három színben pompázik.
  • Sakuramochi, (babpasztával töltött, rizstorta cseresznyelevelekkel) szintén kedvelt és fogyasztott étel ilyenkor.
  • Chirashizusi (különleges fajtájú sushi) és a hina-arare, ami rizstorta kockácskák.
  • Sirozakét isznak hozzá (édes fehér szaké, amit erjesztett rizsből készítenek.)
  • Ushiojiru (leves kagylóhéjjal). A kagylóhéj az összetartozó emberpár szimbóluma, amit azért szokás feltálalni, hogy ezzel jelezzék, reménykednek benne, hogy gyermekük megfelelő férjet talál magának a jövőben.

A családi baba dísz az otthonokban februártól március 3.-ig áll, 4.-e után szerencsétlenség az oltárt közszemlére bocsátani, mihamarabb el kell pakolni, mert a fennállta késlelteti a lány gyermek férjhez menését. 

Persze ezek a szokások ápolása elsősorban lányos családokban jellemző, gyakran a babák generációról generációra öröklődnek. Egy-egy ilyen oltár beszerzése amúgy komolya anyagi megterhelés. Hagyományosan a lány gyermekek kapnak a szüléiktől, nagyszülöeiktől babát és nagy különbség a nyugati felfogáshoz képest, hogy a gyermekek ezekkel a babákkal nem játszanak. Ezek kizárólag díszítő elemek.

Az emelvény lehet 3, 5, vagy 7 szintes, szintenként más-más rangú babákkal. Fent a császári pár, alatta udvarhölgy (ált. 3db), 3.szinten 5 db zenész, 4. Szinten 2 db bölcs/minister, 5. Szinten 3 őr. A különböző szinteket lampionok, műanyag sütik, cseresznyefák, mandarin- és narancsfák díszítik. Emellett más dekorációs elemek, mint kis hintó stb. díszíthetik a legalsó sort. Persze aki nem engedheti meg magának, vagy nem rendelkezik elegendő hellyel, az egy két babából álló együttessel díszíti otthonát. Természetesen ez egy lerövidített leírás a babák szerepéről, funkciójáról és a tárgyakról. Mindegyik elhelyezett babának és tárgynak fontos szerepe van. Számos baba fajta létezik, amelyeket az alapján, hogy mi a funkciójuk, milyen anyagból készülnek, meg is különböztetik egymástól. Mindegyiknek van saját elnevezése is, amelybe bele sem merek kezdeni.

Tippünk ha véletlenül Japánban járnál idén március 3.-án:

Tomisaki Shrine (遠見岬神社) Katsura-shi, Chiba-ken.

Hyakudan Hinamatsuri (目黒雅叙園 百段階段, Meguro park)

Ha szeretnéd itthon megünnepelni a lányok ünneét, nálunk megtalálod a legfinomabb japán édességeket hozzá!

Írta: Kertész Alexandra

Források: https://sumikai.com/japan-erleben/hinamatsuri-das-alljaehrliche-puppenfest-172142/

https://gogonihon.com/de/blog/hinamatsuri-das-maedchenfest-in-japan/

Képek:

Von user:Michaelbuddy – Copy from en.wikipedia, Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=603024

Készítette: Ph0kin – A feltöltő saját munkája, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9570766