004369911060985

Japánban a sokszor szélsőséges időjárási körülmények miatt számos előrejelző rendszert alakítottak ki. A japán meteorológiai szolgálat figyeli többek között a földrengéseket és a vulkáni működést is.

Mit csinál pontosan a japán meteorológiai szolgálat?

A meteorológiai szervezeteket és állomásokat az 1870-es években kezdték el létesíteni az országban. Az egyik ilyen volt a Tokiói Meteorológiai Obszervatórium, amely 1956 óta a Japán Meteorológiai Ügynökség néven ismert. 

A Japán Meteorológiai Ügynökség (気象庁, Kishō-chō vagy röviden JMA) székhelye a tokiói Minato. Feladata, hogy összegyűjtse és a nyilvánosság elé tárja azokat az eredményeket, amelyek a meteorológia, a hidrológia, a szeizmológia és a vulkanológia területén végzett napi tudományos megfigyeléseken és természeti jelenségek kutatásán alapuló adatokból származnak. A JMA felelős az időjárási adatok és előrejelzések gyűjtéséért és jelentéséért a lakosság számára, valamint a légi és tengeri időjárási adatok biztosításáért. További feladatai közé tartozik a vulkánkitörésekre vonatkozó figyelmeztetések kiadása, valamint a Földrengés Korai Figyelmeztető (EEW) rendszer országos földrengés-figyelmeztetéseinek kiadása. A JMA emellett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) egyik regionális meteorológiai központja is. Felelős a trópusi ciklonok előrejelzéséért a Csendes-óceán északnyugati régiójában.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Japan_Meteorological_Agency

error: Content is protected !!