004369911060985

A kadomatsut (門松) decemberben és január elején állítják hagyományosan Japánban, párban vagy egyedül az otthonok kapuja mellé.

Zsinoros kötésű dísz (arany, fehér vagy piros zsinórokból), fenyő, bambusz, gyakran legyező, kamélia vagy szilva virággal díszített kompozíció.

A bambusz és a fenyő a jólét, a hosszú életet, állhatatosságot jelképezi és ez a hagyományos újévi dekoráció. Másik elnevezése: matsukazari, azaz fenyődísz.

Ezeknek a díszeknek jelképes jelentése van: a ház lakói fel vannak készülve az istenek és a jó szellemek fogadására.

A shintō hit szerint a kadomatsuban Toshigama-sama kami lakik és ez a dísz arra szolgál, hogy a kami átmenetileg megszálljon benne az újévi ünnepe alatt, jó szerencsét, áldást, boldogságot hozva a ház lakóira.

A díszt december végén teszik ki (29.-ig bezárólag) és január első-második hetében veszik le (általában 7.-én, Kansai régióban 15.-én) és hagyományosan elégetik, azt szimbolizálva, hogy ezzel a kamikat elengedik a fából.

A kadomatsu jellegzetessége, hogy a középen álló 3 bambusz srégen van elvágva, a legmagasabb a mennyet, a legalacsonyabb a földet, a középső az emberiséget jelképezi.

Régiónkként eltérő lehet a dísz megjelenése. Régebben nagyméretű díszeket készítettek, manapság az is gyakori, hogy kisebb, műanyagból készült díszeket vásárolnak, amelyeket újra és újra felhasználnak.

A nagyobb társas házaknál az is jellemző, hogy a bejárathoz állítanak egy nagyobb páros díszt és a lakások külön-külön már nem állítanak többet. Lehetséges olyan szolgáltatást igénybe venni pl. virág boltoknál, vagy tereprendező cégeknél, hogy felállítják a díszt, majd utána elszállítják azt.

Érdekesség:

A Kadomatsu ugye egy fenyőfa dísz-kompozíció, a kaput díszíti Toshigami-sama számára, hogy köszöntse az újévet. A „Matsumukae” egy előkészület, amely során december 13-án a hegyekből hoztak hagyományosan fenyőgallyakat, amelyből aztán a kadomatsut készítették. Mivel az utóbbi években a karácsonyi díszek pompája díszíti az utcákat és sokszor a házakat, ezért az újévi díszek felhelyezése is picit későbbre tolódott. Így sok helyen december 26-án kezdték el a felállítást. Korábban állítólag a matsumukea után bármikor kitehették, de akkoriban ugye nem ünnepelték a karácsonyt. Fontos azonban, hogy nem szabad december 31.-án feldíszíteni vele a bejáratot, mert az az istenek felé mutatott tiszteletlenségének minősül.

Képek és forrás: http://kadomatsu-japan.com/