004369911060985

A Hōryūji-templom (法隆寺) egy Narában található buddhista templom, nevének jelentése: “a virágzó törvény temploma”. Teljes neve Hōryūji Gakumonji (法隆学問寺), vagyis “virágzó törvény tanító temploma”. Utóbbi név arra utal, hogy a templom papneveldeként is működött.

A templomot Shōtoku herceg építtette, 670-ben készült el, de ugyanebben az évben egy villámcsapás következtében leégett. Újjáépítették, bár kicsit másképp helyezték el az épületegyüttest. Későbbi évszázadok során ismét felújításon esett át, így a ma látható templomnak csupán kis része tekinthető eredetinek. Érdekesség, hogy többen vitatták ennek a tűzesetnek a valódiságát, mivel a talajban nem találtak erre vonatkozóan nyomokat. Viszont ásatások során a korábbi templom romjainak feltárásakor feltártak bizonyítékokat.

A Soga-klán később megsemmisítette Shōtoku herceg családját, viszont tiszteletből a templomot megtartották.

A templom keleti és nyugati részre tagolódik. A keleti részen található a Yumedono csarnok (álmok csarnoka), amely nyolcszögű formát alkot. Ebben a csarnokban tanulmányozta a császár a buddhista szövegeket. Itt található továbbá a híres Kure (vagy Guze) Kannon szobor, amelyet csak időszakosan állítanak ki.

horjuji nara

A nyugati részen található a Kondō (arany csarnok) és a pagoda. A Kondō koreai és kínai építészeti stílusok alapján készült. A tető megsérült a második világháború után egy tűzeset során, így az eredeti anyagokat egy elzárt területen tárolják jelenleg is. Ide csak néhány ember léphet be, hogy tanulmányozhassa a korábbi építészeti stílusokat, technikákat. Itt található a Saka-triád szobor is.

A pagoda szintén koreai és kínai elemeket hordoz magán. Több mint 30 méter magas épület, amely alatt a föld mélyén úgy tartják, kincsek és ereklyék rejtőznek. A pagodába látogatók nem léphetnek be.

A templomban rengeteg buddhista művészeti alkotást csodálhatunk meg (freskók, képek, szobrok, egyéb műtárgyak).

1993 óta az UNESCO világörökségének része.

Képek: saját képek

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%B3rj%C3%BAdzsi