004369911060985

Mi az ikebana?

Az ikebana a virágrendezés művészete, amikor a virág minden egyes részét meghatározott módokon alakítják ki a vázában és a virágtartóban. Ahhoz, hogy valaki ezeket a technikákat elsajátítsa, ikebana órákat kell vennie. A tanulás 3-5 évig tart.

Eredetileg a tokonoma díszítésére használták az ikebanát, ahol vendégek szálltak meg. Manapság azonban már bármilyen helyiségben megtalálhatók.

Az ikebana típusai: Heika

A Heika az alap ikebana stílus, amelyhez magas vázát használnak, és a függőleges irányú vonalakat emelik ki. Ennél a fajtánál a legfőbb szempont, hogy kiemeljék a virág természetes szépségét egy elegáns elrendezéssel.
A magas vázák gyakran szűk nyílással rendelkeznek, melyekbe szorosan rögzítik az alul lévő leveleket.

A Heika elrendezésnek 3 fő eleme van: elsődleges, másodlagos és díszítő – ezeknek a hosszúsága, formája és elrendezése mindig az adott ikebana iskola Heika stílusától függ.

Az ikebana típusai: Moribana

Ennél a típusnál sekély vázákat használnak, amelyekbe beleszúrják a virágot. A Moribana típusú elrendezésnél inkább arra törekednek, hogy a látvány egy kisebb halom csodaszép virág hatását keltse.

A Moribana típus a Meiji-korszakban alakult ki (ellentétben a Heika típussal, amely évszázadokkal előtte), és viszonylag szabadon lehet benne alkotni, nincsenek kötött szabályok. Lehet nyugati virágokat is használni, sőt, a nyugati stílusú helyiségeket, szobákat is inkább Moribana elrendezésű ikebanával díszítik.
Ennél az ikebana típusnál is iskolától függően változik az alkalmazott elemek hosszúsága, formája, pozíciója. Ahogy a Heikánál, a 3 fő elem itt is megtalálható (elsődleges, másodlagos, díszítő).

Ikebana felszerelések

Az ikebana elkészítésénél többféle eszközt is használnak a művészek:

– hasami (olló vagy csipesz): egy-egy virág vágását meghatározott szögből végzik

– kabin (váza): ez a magas váza, amelyet a Heika típusú elrendezésnél használnak

– suiban (váza): ez a sekély váza, amelyet a Moribana típusú elrendezésnél használnak

– kenzan (tartó): ez egy éles pontokkal telerakott tartó, amelybe a virágot tűzik, így az nem hajlik el

A kenzan (剣山), más néven tüskés béka, egy speciális eszköz, amelyet az ikebana virágkötészeti művészetében használnak a virágok rögzítésére a tartályban. Nehéz ólomlemezből áll, felállított réz vagy fém tűkkel. A kenzan (剣山) név szó szerint kardhegyet jelent. A Moribana stílus ikebana iskola vezette be használatát.

Tudj meg többet az ikebana alapelveiről és ha szeretnéd kipróbálni, új kenzan méretek érkeztek Japánból, így a 3,4 cm átmérőjű mellett most már 4 cm és 6 cm átmérőjű kenzant is megtalálható a webáruház kínálatában!

kenzan magyarország

Forrás:

https://web-japan.org/kidsweb/virtual/ikebana/ikebana01.html