Japánban az eper a karácsonyi torták dekorációjának egyik legfontosabb eleme.
Vannak teázók, ahol konkrétan mindenben van eper.
Finom, jól mutat és a kicsiktől a nagyokig szeretik az epret.
De hogy miért lett jan.5.-e eper nap?
Ez az ichi (1 japánul) és a go (5 japánul) szójátékra vezethető vissza, amely együtt az ichigo-t adja ki, ami ugyebár az eper.
Találtam egy finom receptet a neten, az ichigo daifukut, amelyet nem is olyan nehéz elkészíteni!
Ichigo Daifuku
Ez egy népszerű hagyományos japán desszert. A friss eper és a mochiban található vörösbab tészta egy finom kombináció!
Hozzávalók
6 eper
180 g koshi-an (édes vörösbab massza)- én yokannal készítettem, mert éppen az volt otthon.
180 g shiratamako áll az eredeti receptben, de én ragacsos rizslisztet vettem.
30 g cukor
200 ml víz
Kevés kukoricakeményítő
Elkészítés
Mosd meg az epret, és vágd le a szárát. Osszuk hat darab 30 g-os (kb. 2 evőkanál) golyóra a vörösbab pürét és tegyük félre.
A ragacsos rizslisztet, a cukrot és a vizet keverjük jól össze. Fedjük le és tegyük a mikrohullámú sütőbe 1 perc 30 másodpercig. Én egy sima Tupperware dobozt használtam erre és rátettem a tetejét. Majd kivesszük és jól összekeverjük a masszát, majd tegyük vissza még 1 percre.
Egy nyújtó deszkát szórjunk le kukoricakeményítővel. Tegyük rá a kapott mochit és osszuk 6 részre. Formáljunk köröket és nyújtsuk ki, hogy lapított kör formája legyen.
Tekerjük be a piros babpaszta golyókat a kinyújtott mochi körökbe (körönként 1 golyó). Kézzel formázzuk meg, hogy kerek formája legen. Vagy tegyük bele az epret, vagy pedig éles ollóval vágjunk bele a körök tetjébe, hogy lássuk a vörösbab masztát és ebbe helyezzük bele az epret. Kész is vagyunk.
Forrás: www.sylviawakana.com/ichigo-daifuku/