004369911060985

A nyár Japánban matsuri (fesztiválok), hanabi (tűzijáték) és kakigori (jégkása szerű édesség), de a vándorló szellemek és a bosszúálló szellemek szezonja is. A szellemek félelmetes látogatásának hiedelme az Obonnak, a buddhista fesztiválnak köszönhető, amely az eltávozott szellemek és ősök előtti tiszteletadás körül alakult ki.

Az obon hiedelme során a szellemek visszatérnek az emberi világba. Ennek kapcsán hallottam egy babonáról is, mégpedig az obon alatti úszás babonájáról.

Az áramló víz az Obon idején az emberi világba visszatérő szellemek átjárójaként ismert. Ez a japán babona óva int az úszástól, mert a vízen átáramló szellemek megragadnak a vízben, és magukkal visznek a túlvilágra.

Ez a figyelmeztetést szolgáló babona abból fakadhat, hogy fegyelmezzék a gyerekeket péládul az esti nyári fürdésben, vagy abban, hogy akadályozzák a toro nagashit, a lámpák folyón történő úsztatását. Ilyenkor ugyanis az oboni szokás keretében a családok lámpásokat úsztatnak le a folyón, hogy azok képviseljék a szellemvilágba visszatérő őseiket.

Érdekes, hogy ennek a babonának tudományosan alátámasztott magyarázata is létezik. A nyári hónapokban Japán átéli a tájfun szezont, ami nagyon veszélyessé teszi az úszást az óceánban. Valamint állítólag vannak területek, amelyeket ilyenkor elárasztanak a medúzák, amely veszélyessé teszi a vizeket. Tehát függetlenül attól, hogy az úszókat elviszik a szellemek vagy az árapály, netán medúza csípés éri, vigyázzunk az úszással Japánban a nyár folyamán!

Obon 2022-ben aug. 13.-15 között kerül megünneplésre, még mesélünk róla néhány nap múlva bővebben is!

Forrás: https://thewagamamadiaries.com/life-in-japan-the-dos-and-donts-of-obon/

kép: Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1006952