004369911060985

A japán gasztronómia legfontosabb elemei a rizs, a hal és az egyéb tenger gyümölcsei. A rizs adja szinte minden étkezés alapját: kb. 2000 éve termesztik, és reggelihez, ebédhez és vacsorához is felhasználják főfogásként. A japán rizs kisszemű és főzés után ragacsos állagú, így tudják könnyen az evőpálcikával megfogni, illetve a különböző rizses ételeket is (sushi, rizsgombóc).

Fontos szerepe van még a levesnek is, amelynek összetevőiből kihagyhatatlan az alga vagy a hal. Emellett a savanyított zöldségek, savanyúságok is kedvelt ételek a japán konyhában, amelyekről úgy tartják, étvágyfokozó hatásuk van. Az általunk ismert savanyúságoktól eltérően a japánok nem ecetbe, hanem sós vízbe vagy misolevesbe, rizslevesbe teszik a savanyítani kívánt hozzávalót.

A szezonalitás a japán kultúra és hagyomány minden szegletében kiemelt jelentőségű, így a gasztronómiában is. Fontosnak tartják, hogy az ételeket szezonjuk, érésük idején fogyasszák, és a fogásokat gyakran díszítik levéllel, faággal az adott évszaknak megfelelően.

Japánban egészen a 19. századig tiltott volt a húsfogyasztás (a halat leszámítva). A Meiji-restauráció idején oldották fel ezt a tilalmat, amikor külföldről is elkezdett beáramolni más országok gasztronómiája a japán konyhába. Onnantól a húsfogyasztás általánossá vált.

A vörös húsokat, olajat, zsírt és tejtermékeket kevésbé használják a japán konyhában, inkább a szója, szójaszósz, miso és umeboshi (aszalt szilva) segítségével ízesítik, sózzák az ételeket. A gyömbér is fontos hozzávaló a legtöbb japán ételhez (pl. sushi).

A rizst gyakran helyettesítik a különböző tésztafélékkel: ramen (tésztaleves), soba (hajdinalisztből készül, vékony), udon (búzalisztből készül, vastag), somen (vékonymetélt), yakisoba (sült tészta), hiyamugi (árpa- vagy búzatészta).

Természetesen az édességek sem maradhatnak le a palettáról: jellegzetes japán édesség alapanyag a vörös babból készült paszta és a mochi. A kakigori a japán jégkása, melyet nyári meleg időben fogyasztanak a legszívesebben, sziruppal és tejjel sűrítik. Népszerű még a dorayaki, ami tulajdonképpen vörös bab pasztával töltött palacsinta.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_konyham%C5%B1v%C3%A9szet

Kiemelt kép: Rajesh TP – pexels

error: Content is protected !!