004369911060985

A geta (下駄) hagyományos japán lábbeli, amely leginkább egy szandálhoz hasonlít. A flip-flop papucstól az különbözteti meg, hogy a talpa pár centivel megemelt.

A geta története

A legkorábbi getát egy neolitikus régészeti lelőhelyen tárták fel a kínai Zhejiang állambeli Ningbo közelében. Ezek a geták felépítésükben különböznek a mai modern getáktól. 

Valószínűsítik, hogy a geta Dél-Kínából származik, és később export útján került Japánba. A Heian-korszak második felére visszanyúló japán getákat találtak Aomoriban 2004-ben, a Sinjo-folyó partján végzett ásatás során.

Az oiranok, vagyis a feudális kor magas rangú udvarhölgyei, magas, lakkozott koma getát vagy mitsu ashit (szó szerint három lábat jelent) viseltek, amikor kísérőikkel sétáltak. Míg a gésák és a maikók tabit, zoknit viseltek, az oiranok úgy döntöttek, hogy még télen sem fognak tabit hordani, mivel a meztelen lábuk erotikus hatásúnak számított, és így a lábujjaik kilógtak a kimonójuk alól. 

Hogyan hordják?

A getát elsősorban yukatával, de néha nyugati ruházattal is viselik a nyári hónapokban. A getát úgy hordják, hogy a lábfej túlnyúlik a szandálon, és a lábujjak picit lelógnak. 

A geta viselése megnehezítheti az egyensúly megtartását, nem egyszerű benne lépni. Néha esőben is hordják, hogy szárazon tartsák a lábakat, mivel extra magasságuk és vízhatlanságuk következtében alulról nem sározódik be a lábfej. Régebben hó esetén is viselték, azonban a hó könnyen rátapadt a szandál aljára, ami megnehezítette a járást. Ezért ez ma már nem jellemző.

Eredetileg nem a stílus, hanem a praktikum miatt használták, azonban ma már többféle stílusú getával találkozhatunk az adott divatnak megfelelően. 

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Geta_(footwear)

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!