004369911060985Ahogy életünk egyre telítettebbé válik dolgokkal és rendetlenséggel, a kevesebb több filozófiája egyre vonzóbbá válik. Japánban a minimalizmus évszázadok óta a művészet és a filozófia része, ezért érdemes az országban keresni ihletet, hogyan ne éljünk zsúfolt életet. Akár a japán minimalista művészetre, akár a minimalizmusra mint otthoni dizájnfilozófiára, vagy a modern életstílus-írók munkáira tekintünk vissza, minden bizonnyal megtalálhatod a módját, hogy a japán minimalizmus alapelveit beépítsd mindennapjaidba!

Dekorációs tárgyak

A 16. század végi, hasonlóan egyedi, rusztikus ihletésű raku yaki (raku edény) szerény formában nyilatkozik.Az eredetileg Chojiro, a Raku család alapítója által kézzel készített raku yaki főként vörös és fekete teás tálkákból áll. Ezeket a teástálakat a wabi sabi teamester, Sen no Rikyu kérte, aki a tökéletlenséget és a hiányosságot magában foglaló szerény életmódot testesítette meg. Chojiro munkája, és az elkövetkező években számos raku yaki alkotás egy avantgarde szigorú minőséget demonstrál, amelyet ma is a wabi szabival és a minimalizmussal társítunk. Valami újat (bár finoman) alkalmazni valami régire, enyhe változtatást vagy apró hibát, ami végtelenül inspirál.

Az építészet

Sokan gyorsan rámutatnak a japán építészetre, amikor a minimalizmus letisztult jellegéről van szó, amelyet gyakran a modernnel és eredendően lenyűgözővel is társítanak. Az olyan burjánzó városokban, mint Tokió, a japán ház alkalmazkodik, és kecsesen (néha) megkísérli megtartani a rugalmasság és a funkció bizonyos terét. A Moriyama Ház ezt úgy teszi, hogy megteremti a közösségi tér lehetőségét, kiemelve a magán és a nyilvánosság kapcsolatát. Ez a kis épületek csoportosítása, összesen tíz, egy egyedi helyiség szolidaritását hangsúlyozza, ám vékony falai egy közös térvé bontakozó privát tér összeomlását jelzik. A falak acéllemezét szándékosan úgy tervezték, hogy több belső teret teremtsen. Bizonyos anyagok felhasználása egy élhetőbb környezet megteremtésére Tokió káoszában vitathatatlanul a minimalista ízlés, a rendezettség vágya, a folyamatosan változó, növekvő és múló környék ellenére is.

japán minimalizmus

Ikebana

„Az egész univerzum egyetlen virágban van” – mondja Toshiro Kawase ikebanaművész. Ebben az évszázados művészeti ágban az átütő alapelvek minimalista jellegűek. Történelmileg az ikebana vagy a japán virágkötészet egyfajta felajánlásként indult az isteneknek, az emberi világ és a szent társaival való integrálásának módja. Az évek során formális rendezési gyakorlattá fejlődött, amelynek irányelvei az évek során apró változásokon mentek keresztül, különösen a szabályok betartása vagy enyhe figyelmen kívül hagyása tekintetében. E két véglet kapcsolatát – egyéb filozófiai elképzelések mellett – a bemutatott virágok egymás mellé helyezése képviseli, legyen szó bimbóról vagy szárról.

Ipari formatervezés

A neves Naoto Fukasawa ipari formatervező, a mindennapok elegáns, minimálalkotásának és az egyébként szokásos cikkek megbecsült művésze. A Fukasawa bármit tervez, kezdve a táskáktól, belső terektől és különféle bútortípusoktól. 2003-ban megalapította saját stúdióját, és olyan társaságok igazgatótanácsában, mint a Muji, Fukasawa nagyon keresett alkotó, mivel egyedülálló módon irányít egy teret. A Deja Vu szék, egy a sok hasonló nevű szék közül, kiemelkedik, mégis keveredik. Nem annyira tér el attól a gondolatmenettől, hogy a zsámoly az zsámoly, a kialakítása tetszetős és szorgalmas. Fukasawát 2015-ben idézték egy nyilatkozatában a munkájáról, az öntudatlan emberi viselkedésről, amely koncepcióval továbbra is játszik minden projektjében, beleértve a Deja Vu Stool család leegyszerűsített eleganciáját.

Előadó művészet

Az 1975-ben Ushio Amagatsu által alapított Sankai Juku butoh tánccsoport a testek koreográfiája mellett a színpadi és minimalista anyagokat is felhasználva mesél el egy történetet. Előadásukban az Umusuna (régi szó a születési helyről) homokréteg borítja a színpadot, és folyamatosan felülről hull a színpad középpontjába. A tánc végére a homok megmozdult, és a közönség jól láthatja a táncosok mozgásának hatását. A WochiKochi magazinban Amagatsunak adott interjújában ezt mondja: „Szeretem a színpadi művészet gondolatát, amely idővel változik. Ezért használok olyan dolgokat, mint a homok vagy a víz, amelyek kézzelfogható tulajdonságokat hoznak a munkámba.” Más színpadi munkákkal ellentétben, és saját modern időfelfogásunktól eltérően, a Sankai Juku azon dolgozik, hogy összemossák a külön helyeken létező időről alkotott elképzelésünket, amely egyesíti az évszakokat és megtöri a lineáris struktúrákat. A Routledge Companion to Butoh Performance azt mondja: „Így egy bizonyos pillanat nem válik idővel elavulttá.” Ily módon minden jelen van.

A rend lelke

Nemzetközi népszerűségnek örvendő a „Rakj rendet Marie Kondóval” című Netflix-sorozat, amely szenzációvá vált, valójában „Az életedet megváltoztató varázslat a rendrakás szellemében” c. könyvön alapul és egy nagyon jól látható minimalizmus-trend kezdete volt 2011-ben. Marie Kondo önjelölt takarítási tanácsadó, azt tanácsolja rajongóinak és ügyfeleinek, hogy óvatosan oldják meg a rendetlenséget, és végső soron tegyék egészségessé az életüket. A szikra öröm kifejezés még mindig ott dübörög a mémsarok körül, és lazán belecsöppen a mindennapi beszélgetésekbe. A minimalizmus eme márkájának hatása arra emlékeztet bennünket, hogy egy ötlet fogyasztható, egészen addig, amíg beépítjük az életünkbe. Ily módon a „Rakj rendet Marie Kondóval” a kapitalista, bár hozzáférhető minimalizmus egy formája, amely a miénk lehet. Maga a könyv többre tanít, mint rendrakás, Konmari megismétli a szándék és a gondolatok rendbetételének fontosságát, utalva arra, hogy a többi majd következik. Az első és legfontosabb a selejtezés filozófiája, ami a minimalista irányzatoknak megfelelően és az öröm mindenek felett.

Forrás:

Japanese Minimalism: 5 Principles to Help You Declutter Your Life | The Minimalist Vegan

The Art of Japanese Minimalism – Minimalism Made Simple

Japanese Minimalism: What Japan Can Teach You About Living Simply – Oishya

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!