004369911060985

Milyen díszeket helyeznek ki újév táján?

Kadomatsu (門松)

Decemberben megjelenik a kadomatsu (門松) a japán otthonok bejáratánál. A hagyományos újévi dekoráció jellemzően 3 átlósan felszeletelt bambuszrúdból, fenyőből, esetenként szilvavirágból készül, melyeket szalmakötéllel kötnek össze. A bejáratnál elhelyezett kadomatsu pár üdvözli és invitálja Toshigamit a házba.

Shimekazari (しめ飾り)

Shimekazari (しめ飾り), a bejárati ajtókra akasztott dísz, távol tartja a gonosz szellemeket, és üdvözli az isteneket. Ezek a függő dekorációk számos kedvező összetevőből állnak, mint például a shimenawa (しめ縄) – ugyanazok a fonott rizsszalma kötél, mint a sintó szentélyekben – és a fehér cikk-cakk alakú papírdarabok (四手).

A keserű narancsot néha a díszítés részeként használják, mivel japán neve, a „橙” (daidai) a „代々” (nemzedékek óta) homofonja. Röviden: a hosszú utókor szerencsés jeleként funkcionál.

Kagami mochi (鏡餅)

A kagami mochi-t (鏡餅) szintén dekorációként használják. A díszmochi alapja egy nagy, kerek mochi, a közepén egy kisebb, majd keserűnarancs van a tetején. A díszek megjelenítése az istenségek iránti imádat jele. Állítólag több kagami mochi elhelyezése a ház körül több szerencsét hozhat.

Január 11-én bevett gyakorlat a kagami mochi törése a kagami biraki (鏡開き) szertartás keretében. A megtört mochi darabokat ezután ozōniban (お雑煮; mochi leves) vagy shirukoban (汁粉; vörös bableves mochival) főzik.

Forrás: A guide to New Year traditions in Japan – Japan Today

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!