004369911060985

A Tokyo Cacao márka a kakaó termelés határait feszegeti az első, teljesen japán eredetű csokoládéval.

A csokoládét az Ogasawara-szigetek (小笠原群島) egyikén, a Hahajima szigeten (母島) termesztett fákból állítják elő, amelyek Tokyo közigazgatása alá tartoznak annak ellenére, hogy közel 1000 kilométerre vannak a metropolisztól.

2016-2020 között a japán csokoládé piaca 4-5 %-os éves ütemben növekedett, így az ország Ázsia legnagyobb egy főre eső csokoládé fogyasztója lett. De a kakaóbab termesztése – amely a csokoládé készítésének legfontosabb összetevője -, történelmileg melegebb, trópusi régiókra korlátozódott, különösen Nyugat-Afrikában, Indonéziában és Dél-Amerikában.

A kakaó-gazdaság indítása Japánban tehát a vártnál nehezebb volt. Öt év próbálkozás után, amely magában foglalta 167 kakaófa palánta elvesztését ismeretlen okok miatt; a helyi talaj kondicionálását; és egy stabil termelőház építésének befejezését, végre elkezdődhetett a csokoládé készítése.

Az első japán termesztésű csokoládé tökéletesítése azonban még több évet vett igénybe, amelynek eredményei csak az elmúlt évben váltak láthatóvá.

Ballagó Petra

Forrás: https://www.japantimes.co.jp/…/food/tokyo-cacao-chocolate