004369911060985

A rettentő hőségben igazán jól tud esni egy Kakigōri (かき氷), vagyis japán jégkása. A japán jégkása zúzott jégből készült desszert sziruppal leöntve.

Honnan ered a kakigōri?

A kakigōri eredete egészen a Heian-korig nyúlik vissza, amikor a hidegebb hónapokban megmentett jégtömböket összezúzták, és nyáron édes sziruppal szolgálták fel a japán arisztokráciának.

A kakigōrit a japán Párnakönyv is említi, amelyet Sei Shōnagon írt, aki a Heian-korszakban a császári udvart szolgálta. A jégkása a 19. században vált egyre népszerűbbé, amikor a jég szélesebb körben is elérhetővé vált a nyár folyamán. A feltételezések alapján az első kakigōri üzlet 1869-ben nyílt meg Yokohamában. 

Hogyan készül?

A kakigōri készítésének hagyományos módja a kézi forgattyús gép, amelynek segítségével egy jégtömböt forgatnak egy borotvapenge fölött. Annak ellenére, hogy a leggyakrabban elektromos borotvákat használnak, az utcai árusoknál még mindig lehet látni, ahogy nyáron kézzel “borotválják” a jégtömböket. 

Az ízesített jég helyett a kakigōri hagyományosan tiszta jégből készül, ami sok esetben egy fagyasztott ásványvíztömb. A használt jeget gyakran természetes forrásokból nyerik, majd ezt követően temperálják, hogy ideális minőséget érjenek el. 

A népszerű ízek közé tartozik az eper, a cseresznye, a citrom, a zöld tea, a szőlő, a dinnye, az édes szilva és a színtelen szirup. Egyes üzletek két vagy több szirup felhasználásával színes változatokat kínálnak. A kakigōri édesítéséhez gyakran sűrített tejet öntenek a tetejére.

Az utcai standokon kívül a kakigōrit árusítják fesztiválokon, kisboltokban, kávézókban, speciális kakigori üzletekben és éttermekben. Gyakran a családok is otthon készítik el. A forró nyári hónapokban a kakigōrit gyakorlatilag mindenhol árulják Japánban. Különösen a nyári fesztiválokon és vásárokon, mint például a matsuri és a bon odori fesztiválokon.

Egyes üzletekben fagylalttal és édesített vörösbabbal vagy tápiókagyöngyökkel szolgálják fel. A jég (氷) jelével ellátott zászló egy általános és hagyományos módja annak, hogy egy üzlet jelezze, hogy kakigōrit szolgálnak fel.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Kakig%C5%8Dri

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!