004369911060985

A bábsógunoktól a Hōjō régensek bukásáig

A Kamakura időszak második felében a sógunátust névlegesen a Fujiwara családból, majd a császári családból kiválasztott csecsemők vagy gyermekek vezették. Az igazi hatalom azonban a Hōjō családé volt, akik ezeknek a báburalkodóknak a régensi hivatalát töltötték be.

A Hōjō  régensek felsőbbsége jelentős kihívásokkal néztek szembe, amikor 1221-ben Gotoba nyugalmazott császár két másik nyugalmazott császárral együtt megpróbált kiszabadulni a sógunátus irányítása alól. Annak ellenére, hogy parancsot adtak ki csapatok összegyűjtésére a birodalmi ügy érdekében, minimális támogatást kaptak. A császári erők gyorsan vereséget szenvedtek, ami az uralkodó császár leváltásához és a visszavonult császárok száműzéséhez vezetett. Ez a Jōkyū zavarásként ismert esemény arra késztette a Hōjō családot, hogy katonai főhadiszállást hozzanak létre Kiotóban, hogy jobban figyeljék a pályát.

A Hōjō család hatalmára nagyobb veszélyt egy külföldi hatalom jelentett. A kontinenstől való földrajzi távolsága miatt történelmileg elszigetelt Japán most szembesült a mongolok, egy új és könyörtelen hódító erő inváziójának zord lehetőségével. Észak-Kína és Korea leigázása után a mongol uralkodó, Khubilai kán Japánra fordította figyelmét. Hōjō Tokimune, a sógunátus feje elutasította a mongol követeket.

1274-ben egy mongol haderő érkezett Japán déli részéhez, több kis szigetet lerohanva Kūsūban partra szállva. Egy heves vihar azonban visszavonulásra kényszerítette őket. Egy újabb invázióra számítva a Kamakura vezetők védőfalakat építettek, és egyéb óvintézkedéseket tettek. A mongolok 1281-ben hatalmas flottával tértek vissza, de a heves japán ellenállás és egy újabb pusztító vihar megbénította erőiket, ami katasztrofális végkifejlethez vezetett a megszállók számára.

Bár a mongolok újabb inváziót fontolgattak, végül feladták terveiket, és 1299-ben békére törekedtek Japánnal. Ennek ellenére a konfliktus meggyengítette a japánok bizalmát a Kamakura sógunátusban, és megfeszítette a kormány erőforrásait. Ezek a tényezők felgyorsították a sógunátus hanyatlását.

A 14. század elején Godaigo császár lépett a trónra azzal az elhatározással, hogy önállóan uralkodik és felszámolja az addigi uralmat. Több sikertelen próbálkozás után erőfeszítései 1333-ban sikerrel jártak, amikor támogatói elfoglalták a kiotói és kamakurai katonai főhadiszállást, gyakorlatilag véget vetve a Hojo uralmának, és a Kamakura sógunátus hanyatlását jelezte. Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Samurai

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!