004369911060985

Kaneko Misuzu a japán gyermekirodalom jelentős alkotója volt, aki eredetileg Kaneko Teru néven látta meg a napvilágot Yamaguchi-prefektúra egyik kis halászfalujában. Miután édesapja meghalt, az édesanyja beházasodott az Ueyama családba, akik könyvkereskedést vezettek. Így került kapcsolatba Misuzu a könyvekkel, aki később a családi vállalkozásba is besegített.

Kaneko Misuzu írói munkássága

A Dowa nevű gyermekirodalmi magazinnak küldte be első verseit, ekkor választotta a Kaneko Misuzu írói nevet. Verseit dicsérték, és az írónőt kiváló tehetségnek tartották.

1926-ban férjhez ment a könyvesbolt egy dolgozójához, Miyamotóhoz, aki azonban sajnos nem bizonyult túl megbízhatónak. Misuzunak az volt a célja, hogy olyan férje legyen, aki átveheti a könyvesboltot, azonban Miyamoto nagyon kicsapongó életet élt. Egyszer még kettős öngyilkosságot is megkísérelt egy prostituálttal.

Az esküvő után nem sokkal Misuzut az a megtiszteltetés érte, hogy verseit beválogatták a nívós japán gyermekvers-antológiába, a Nihon Doyoshuba. Az írói közösségbe is meghívást kapott, ami akkoriban nagy lépést jelentett, hisz ő volt a második nő, aki beléphetett.

Sajnos a házassága időközben megromlott, a férje tiszteletlenül bánt vele. A család kérlelte a lányt, hogy váljon el, azonban ő ekkorra már terhes volt, ezért nem tette. Elköltözött a férjével, aki gonorrheával fertőzte meg – akkoriban ezt a betegséget nem tudták még gyógyítani. A férje megtiltotta, hogy tartsa a kapcsolatot a családjával, továbbá nem engedte, hogy verseket írjon. 1929-ben összeállította verseit egy kéziratba, hogy majd kiadathassa. Egy évvel később mégis elvált férjétől, aki azonban ragaszkodott a gyermekfelügyeleti jogához abban a reményben, hogy némi pénzt csikarhat ki volt felesége családjától.

Kaneko Misuzu végül 1930 tavaszán véget vetett életének. Alkotásai legalább 50 évre homályba vesztek. 1984-ben adták ki Japánban az írónő teljes életművét, azóta vált újra ismert szereplőjévé a japán gyermekirodalomnak.

Forrás:
https://www.hibiki.hu/2021/04/28/a-felkelo-nap-bobitaja/

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!