004369911060985

A kumiko (組子) a tradicionális japán építészet és otthon elengedhetetlen része. A 8. században indult útjára kínai közvetítéssel ez a művészeti forma, amely a mai napig jelen van a japán otthonok tolóajtóin (shōji). Ez egy különleges famegmunkálási alkotás, amelyben nem használnak semmiféle rögzítő vagy ragasztó anyagok, csupán a faanyagot hajlítják. Komplex mintákat, sőt képeket tudnak ezzel a technikával megjeleníteni. Nagyon fontos, hogy a formák szimmetrikusak legyenek.

A geometrikus alakzatok általában valamilyen természeti jelenséget képeznek le, például cseresznyevirágokat. Minden alakzatnak tradicionális jelentése van, amely információval szolgál a használónak.

Cédrust és ciprust használnak a kumiko készítéséhez. Minden egyes elemet kézzel készítenek, amelyeknek nagyon pontosan kell illeszkedniük egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy 0.1 mm-en belül kell lenniük.

Népszerű kumiko alakzatok:

Asanoha

Az asanoha kenderlevelet mintáz, melyet a buddhista berendezéseken lehet legtöbbször látni. Ez a forma a növekedést és a gyermekek egészségét szimbolizálja.

Seikaiha

Ez a forma a Genji történeteinek egyik dalából eredeztethető. A tengert szimbolizálja.

Goma

A goma a szezámmag hüvelyét hivatott jelképezni, és a jó egészséget hozza abba a házba, ahol ezt a mintát használják.

Shokko

Négyzet és nyolcszög alakot formál, amely a Shokko folyót szimbolizálja.

Sakura

A cseresznyevirág az egyik leggyakoribb motívum Japánban, így nem csoda, hogy a kumiko alkotásokban is megjelenik.

Kumiko kiállítótermeket és galériákat több helyen is találunk Japánban, sőt, már mi magunk is készíthetünk: Kanumában például a látogatók megtanulnak kumikot készíteni. Kanuma volt az első helyszín, ahol megszilárdult és ahonnan elindult a kumiko művészete.

kumiko japán fa művészet

Forrás:

https://japanobjects.com/features/kumiko

https://www.toyodamk.com/kanuma-kumiko

KÉpek:

https://visitshirakami.com/tc/blessings/3157/

https://stories.mitsuihome.co.jp/171.html

error: Content is protected !!