004369911060985

2019 februárjában volt szerencsém egy világhírű japán kortárs táncművész előadását megtekintenem, mely őszinte benyomást tett rám, így szeretnék róla mesélni kicsit. Ballagó Petra írása. [2019. febr. 22-23. Trafó]

Belegondoltatok már abba, hogy a Tánc az egyik legősibb és legösztönösebb eszköze az emberi érzelmek kifejezésének. Igen, ha boldogok vagyunk, szinte természetes, hogy nevetünk, ugrálunk, táncra perdülünk. De mi a helyzet, ha haragszunk, mérgelődünk vagy ha megijedünk? Bizony, ezeket az érzelmeket ugyanígy meg lehet jeleníteni táncmozdulatokkal.

A táncelőadás egy baba maszk viselésével kezdődik, mely azt hivatott megmutatni, hogy a kisbabák nem képesek szavakba ölteni az érzéseiket vagy a mondanivalójukat, de ha alaposan megfigyeljük őket, a mozgásukon, testtartásukon keresztül nagyon sok mindent megérthetünk a viselkedésükről.

Kaori Ito japán származású kortárs táncos lenyűgöző őszinteséggel mesél saját identitásáról, másokkal való – de leginkább az édesapjához kötődő – viszonyáról. Mese egy keleti kis hercegnőről, aki a nyugati világban nevelkedett és szocializálódott, majd egy napon azon vette észre magát, hogy sehová sem tartozik igazán. Kommunikációja európai, gyökerei a Felkelő nap országába nyúlnak vissza. Néha valóban nehéz japánnak lenni. Japán művésznek még inkább. De talán a legnehezebb, külhonban japánnak maradni. 

Ez az előadásom az apa-lánya kapcsolattal foglalkozik. Újra alkotok egy találkozást apámmal a színpadon, így igyekszem visszanyerni valamit kettőnk között, ami –úgy érzem- elveszett.”  – vallott őszintén a táncelőadásáról a művésznő.

Nem könnyű felnőni, és leválni a saját szüleinkről. Nehéz önmagunkat defininálni. Ahogyan talán a legnehezebb kifejezni azt, kik is vagyunk valójában. Hiszen a szavak néha mit sem érnek…

Reméljük, hamarosan újra hazánkba látogat a művésznő, hogy ismételten bemutathassa ezt a páratlan táncelőadást.

Forrás:

(A képek a Trafó tulajdonát képezik, https://szinhaz.org/mozgasban/tanc-mozgasban/2019/02/07/tancolok-mert-nem-bizom-szavakban-kaori-ito-intim-tanc-vallomasa-trafoban/)

error: Content is protected !!