004369911060985

Tudtátok, hogy a kimonóviselés is rendelkezik terminológiával attól függően, hogy ki öltöztet fel? Az alábbiakban három fontos kifejezést mutatunk be ezzel kapcsolatosan: a kitsuke, a jisou és a tasou fogalmát.

Kimonóviselés: kitsuke (着付け)

A kitsuke a kimonóviselés és az öltöztetés művészetét jelenti. Aki pedig melletted áll és öltöztet, őt hívják kitsukeshinek. A kitsukeshi ismeri a kimonóviselés minden csínját-bínját, amit speciális iskolában tanult meg. Néhányan saját iskolát is nyitnak, ahol megtanítják, hogyan öltöztesd fel saját magad kimonóba. 

A kimonó viselése bármennyire egyszerűnek is tűnik, valójában nem az. A hétköznapokban ritkán hordják, de különleges alkalmakkor vagy fotózásokon előkerülnek a kimonók. Ilyenkor tud nagy segítség lenni egy kitsukeshi.

Jisou (自装)

A jisou azt jelenti, amikor te saját magadat öltözteted. Azok, akik szeretik a kimonókat és rendszeresen viselik, nagyszerűen tudják önmagukra felvenni az egyes rétegeket. Azonban ne kísérletezz, ha bizonytalan vagy! Érdemes inkább egy kitsukeshi segítségét kérni.

Tasou (他装)

A tasou az a folyamat, amikor te segítesz valakinek a kimonót felvenni. Ez nem jelenti automatikusan, hogy kitsukeshi is vagy, ugyanis ez utóbbi művészet, amit meg kell tanulni. Ahhoz, hogy a kimonók és az öltöztetés terén széles körű ismereted legyen, a kitsuke iskolában szükséges a megfelelő tudást megszerezni. 

Forrás:
https://clearwaterheartofglass.medium.com/japanese-kimono-terminology-series-02-the-meaning-of-kitsuke-fb42793480c9

Kiemelt kép: Pinterest