004369911060985

Japánban mindig is fontos volt a fazekasság. A kerámia művészetük a mai napig szerves részét képezi a kultúrának.

A hatalmas gondossággal készített edényeket, csészéket mindig is féltve őrizték, azonban a törött darabokat sem hagyták veszni. A kerámiajavítás művészetté nőtte ki magát. Az „újra hasznosításnak” egy rendkívül ötletes formáját hozták létre: a törtöttet megjavítják. Ragasztóval össze illesztik a réseket, mégpedig az úgynevezett urusit használták, melyet a törésvonalak mentén színezőanyaggal, vagy aranyporral, ezüsttel vagy platinával dekorálták. Ezt a módszert nevezték el kintsuginak. A szó jelentése „arannyal összeilleszteni”.

A kintsugi az élet metaforájaként is értelmezhető. A traumából, gyászból és sérülésekből való felépülést, az új emberré válást szimbolizálja. A japán gondolkodás szerint a törések, ahogyan a hibáink is a világunk része, amelyet nem szabad álcázni vagy elfedni, hanem azt a magunk, vagy az adott tárgy történetének részeként kell tekinteni. Ezért a kintsugi módszer maga is úgy teremt újjá egy tárgyat, hogy közben hangsúlyozza, kiemeli, elfogadja és elfogadtatja a traumát, amely Őt érte. Ez a fajta, a tökéletlenség elfogadásán alapuló gondolkodás az alapja a wabi-sabinak is, amelyről cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Hazánkban is van egy hasonló technika, amely során vékony drótokkal tartják egyben az összeragasztott cserép tárgyat. (Bár ezzel manapság már nem nagyon lehet találkozni).

Most, a túltermelés és a túlfogyasztás világában ez egy olyan módszer és szemlélet, amely ha beépül a mindennapjainkba, akkor kis lépésekkel, de sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. A régi időkben ez ugyanis onnan ered, hogy a tárgyakat inkább megjavították, mert a szűkös erőforrások miatt nehéz és drága volt újra legyártani őket. Ha ezt a gondolatot, amely a kintsugit teremtette, beépítjük az életünkbe, tehát hogy nem azonnal kidobjuk ami nem tökéletes, hanem megjavítjuk azt, máris jobbá teheti egy picit a jövő generációk életét.

Reméljük, hogy a termékek gyártói is felismerik ezt és olyan termékeket gyártanak, amelyek minőségükben javíthatók. Ehhez persze az kell, hogy amit lehet, helyben vásárold meg vállalkozóktól, ezzel is sikerélményt nyújtva a vállalkozó számára. Na de ezek már olyan témák, amelyek nem a kintsugihez tartoznak! Végezetül csak annyit: kintsugizzetek! Hajrá!

És ha eltört a kerámiád, amit nálunk vettél, csak írj ránk egy e-mailt és kipróbáljuk rajta a kintsugit! 🙂