004369911060985

Kiyohime legendája az egyik legismertebb legenda Japánban. Kiyohime egy negatív szereplő a japán folklórban, ugyanis ő egy hannya, vagyis démonnő. A hannya jellemzője, hogy emberi életében állandóan féltékeny és dühös volt. Legdurvább típusa a honnari, aki kígyó testtel rendelkezik, és tüzet okád.

Kiyohime legendája: a történet

Az alábbi történet Kiyohiméről Wakayama-prefektúrából származik. E szerint Go Daigo császár uralkodása alatt egy Anchin nevű pap Kumanóba utazott, mely utat minden évben megtette. Kumanóban Masago no Shoji birtokán szállt meg, és egy alkalommal megpillantotta a hercegnőt, Kiyohimét. A pap és a hercegnő sokat évődött egymással, sőt a pap azt is megígérte neki, hogy ha nagykorúvá vált, feleségül veszi.

Azonban amikor eljött ez a nap, Anchin kibújt a feladat alól, és inkább nem ment többé azon az úton. Kiyohime ezt megtudta, és a pap után ment, hogy behajtsa rajta az ígéretét. A Dōjō-ji templom felé vezető úton aztán utolérte, viszont a pap úgy tett, mintha nem ismerte volna fel a hercegnőt. Kiyohime éktelen haragra gerjedt, és rátámadt Anchinra. Anchin az istenek segítségét kérte, akik erős fénnyel egy pillanatra elvakították Kiyohimét, így a pap el tudott menekülni. Azonban már mindegy volt: a hercegnő dühe olyan erőssé vált, hogy kígyóvá változott, és egészen a Dōjō-ji templomig üldözte a papot. A szerzetesek elbújtatták, azonban Kiyohime megérezte a férfi szagát, és a bronz templomharagot, ami alatt a pap bujdosott, körbefonta, és tüzet okádott rá, míg a férfi el nem égett. Ezután Kiyohime a folyóba ölte magát.

Kiyohime története nó előadásban

A Dōjō-ji című nó előadás is Kiyohime történetét dolgozza fel, bár némiképp más megvilágításban. A darab szerint a pap azért utasítja vissza a hercegnőt, mert vallása miatt nem házasodhat. Kiyohime ezért lesz dühös, és öli meg a papot, illetve önmagát is. Azonban az eset után, amikor új harangot avatnak fel a templomban, megjelenik egy fiatal lány, aki táncolni szeretne a harang felavatása alkalmából. A papok vonakodva, de engedik, a lány pedig gyönyörű táncot mutat be. Ezután el akarják űzni, azonban ez nem sikerül, ugyanis a lány Kiyohime szelleme.

Forrás:
https://www.hibiki.hu/2020/10/13/a-dodzsodzsi-templom-legendaja-kijo-hime-tortenete/

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!