004369911060985

A kofun szóval a japánok a halomsírokat jelölik, amelyek a Kofun-korszakban (i.e. 300-710) alakultak ki. Ezek a sírtípusok valószínűleg annak a temetkezési szokásnak az eredményei, amikor a japánok halottaikat domboldalba helyezték.

Formájuk különböző lehet:

– empun: kupola alakú

– hōfun: kocka alakú

– zenpō kouenfun: kulcslyuk alakú (a kupola és a kocka ötvözete)

A kis kofunok 10 méteres, a nagyok akár 400 méteres hosszúságot is elérték. Egy úgynevezett temetkezési kamrát alakítottak ki, ebbe tették a koporsót, illetve a túlvilágra átkísérő személyes tárgyakat (fegyverek, tükrök, egyéb vas tárgyak). Ezután sziklákat helyeztek a koporsóra, lezárva a sírt, majd erre került a föld.

Az idő előrehaladtával a sírok is folyamatosan alakultak: összetettebbek, nagyobbak lettek, árkokat ástak köréjük. A kofunok mérete a hatalmat is szimbolizálta – a császári család tagjainak sírjai voltak a legnagyobbak. A sírokat kövekkel (fukiishi) díszítették, míg a sírokon kívülre a haniwa szobrok kerültek. Ezek az agyagból készült szobrok – hasonlóan a kofun sírokhoz – kansai területen jöttek létre. Többféle formában léteztek, a sírok fölé leggyakrabban ház alakút tettek, de találtak ember, ló, csirke, legyező, hal, fegyver vagy pajzs alakú szobrot is.

A Yayoi-korból eredeztetik őket, amikor még kerámiából készültek. Mindegyik haniwa henger alakú talapzattal rendelkezik. A japánok egy része úgy tartja, ezek a szobrok választották el az élőket a holtaktól.

Japánban körülbelül 200.000 kofun sír lehetett a Kofun-korszakban, a legnagyobbak a mai Osaka-prefektúra területén találhatók: a Mozu és a Furuichi halomsírok, amelyeket 2019-ben az UNESCO világörökséggé nyilvánított. A Mozu csoport Nintoku császár temetkezési helye, Sakaiban található. A Furuichi csoport Fujiidera és Habikino környékén terül el.

A kofunokat csak kívülről lehet megtekinteni, hogy megőrizzék őket eredeti formájukban. Viszont vannak kilátók (pl. Sakai Városháza tetején), amelyekről tökéletes kilátás nyílik ezekre a különleges, kulcslyuk formájú helyekre.

Forrás:

http://gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Okor-kelet/Okori.es.keleti.muveszet/index.asp_id=254.html

Japán 23. Világörökségének választották a Mozu-Furuichi Kofun csoportot

Képek:

By Copyright © National Land Image Information (Color Aerial Photographs), Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120737378