004369911060985

1565 tavaszán Kyōto vigalmi negyedének egyik teaházban brutális gyilkosság történt. Az ismert szamuráj, Akechi Hideyoshi életét feltehetőleg az éjszakát vele töltő yūjo oltotta ki.

macska karmok japán könyv ajánló

A teaház vezetője és a lányok azonban úgy tesznek, mintha semmit nem tudnának. A város előljárójának első számú gyanúsítottja, a gyönyörű és fiatal prostituált Sayuri („apró liliom”), aki nemrég mutatkozott be a teaház nagyközönségének. A lány egy régi barátját, Mateo atyát hívja segítségül. A portugál jezsuita papnak nem is lehetne nagyobb segítsége az ügy felgöndörítésére, mint a tehetséges és sokat látott japán shinobi (vagy más néven „ninja”) Matsui Hiro. Bár Hiro-nak esze ágában sincs belekeveredni az ügybe, a hűségesküje, amit Mateo-nak tett, mégis ráveszi, hogy megmentse a lányt és vele együtt a papot is a kivégzéstől.

A nyomozás veszélyes utakra tereli a shinobi-t és Mateo atyát a hajdani főváros virágzó cseresznyefáinak árnyékában megbúvó szórakoztató negyedébe. A páros hamar rájön, hogy a valójában bordélyházként működő teaház tulajdonosától kezdve az áldozat becstelen bátyjáig mindenki érdekelt lehet abban, hogy a szamuráj halálát okozó személy kiléte örökre rejtély maradjon. Azonban túl sok a gyanúsított, és túl kevés az idő. Hiro-nak az orgyilkosok által kedvelt, ritka fegyver, egy női szamuráj és egy titkos szerelmi szál között kell megtalálnia az összefüggéseket. Vajon sikerül neki?

Susan Spann izgalmas detektívregénye a japán kultúra egyik leggazdagabb történelmi korszakába kalauzolja az olvasót, ahol egy rejtélyes gyilkossági ügy megoldása kötheti össze végül a két világot, a Nyugatot és a Keletet.

Ballagó Petra

error: Content is protected !!