004369911060985

A kotatsu japán találmány: alacsony asztalka, amelynek kerete futonnal vagy takaróval borított, tetején pedig az asztal lapja fekszik. Az asztal alatt padlóba vájt hőforrás melegíti a kotatsu körül ülők lábát.

Története

A kotatsu a 14. századból származik, eredetileg tűzhely funkciója volt, amelyet irorinak hívtak. Az irorihoz később már párnákat is használtak, illetve melegítésre egy paplant (oki) helyeztek a tetejére. A neve is változott horigotacura. A horigotatsu (掘り炬燵) az árok, ásás, a fáklya és a lábmelegítő kandzsijából áll.

A 17. században a horigotatsut süllyesztett padlóba helyezték, így ismét visszajött a tűzhely funkciója. Emellett már melegedni is beültek a tetejére terített takaró alá.

Az okigotatsu a horigotatsu hordozható verziója, amelynél a faszén egy agyagedénybe került, és a tatamira helyezve fűtötte az asztalt.

A 20. században megjelentek az elektromos kotatsuk. Ezeket elektromos fűtőtesttel fűtötték oly módon, hogy az eszközt a kotatsu keretére csatolták.

Típusai

  • elektromos: modern kotatsu. Az elektromos fűtőelem a kotatsu aljára van szerelve, így melegíti az asztalt és a ráterített paplan alatti területet. Az elektromos kotatsut futonra helyezik.
  • szénégetésű: hagyományos kotatsu. Süllyesztett padló fölé helyezik. A szénégető eszköz az asztal alatti mélyedésben van.

A kotatsu a mai napig fontos szimbóluma a japán télnek és háztartásoknak. Mivel Japánban nincs központi fűtés, ezért minden helyiséget külön kell fűteni. A kotatsu egy nagyszerű és olcsó módja ennek. Manapság már a legtöbb helyen elektromos kotatsuval találkozhatunk, amely köré összegyűlnek a családtagok.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kotacu