004369911060985

Japánban rengeteg hátborzongató szellemtörténet és természetfeletti lény található, de vannak olyanok, melyek különösen borzasztóak. Ilyen a fentebb említett Gashadokuro története, valamint Kuchisake Onna, a hasított szájú nő vagy felvágott szájú nő legendája is. Ez a szellemlegenda olyannyira bekebelezte az emberek félelmét, hogy átlépett a városi legendák birodalmába. Kuchisake onna-ról a mai napig vannak akik szentül hiszik, hogy létezik és állítják, hogy látták már vagy esetleg találkoztak vele és szerencsésen megúszták baleset nélkül.

kuchisake onna japán youkai szellem

Nézzük, ki is ez a hasított szájú hölgy és honnan való az eredete?

Kuchisake Onna eredeti története a legelfogadottabb nézetek szerint Japán történelmének Heian időszakából származik, úgy 800-1200 évvel ezelőttről.

A legenda szerint Kuchisake Onna egy gyönyörű nő volt, egy akkori szamuráj felesége vagy ágyasa (ez történetenként eltér).

Szépségét mindenki csodálta és az a hír járta, hogy míg férje a háború miatt távol volt tőle, rendszeresen megcsalta őt.

Mikor a szamuráj visszatért otthonába, a tetten ért hűtlenség miatt bosszúból megcsonkította feleségét: száját fültől fülig felvágta, örök véres mosolyt teremtve arcára, majd megkérdezte tőle:

  • Ki fogja most azt gondolni, hogy gyönyörű vagy?

Ezzel örök életére magához láncolta az asszonyt, akit azonban a csonkításnak hála nem sokkal később meg is halt. Fájdalmai és haragja azonban nem engedte, hogy a túlvilágba lépjen, így onryō-ként született újjá.

Egyéb változatok szerint Kuchisake Onna orvosi vagy fogászati beavatkozás áldozata volt, illetve az is a történetek között szerepel, hogy nem férje hanem egy másik nő csonkította meg szépségére való féltékenységében.

Az azonban mindenhol egyezik, hogy halála után bosszúálló szellemként visszatért a földre, száját minden esetben eltakarva. Akár egy ronggyal, orvosi maszkkal, akár kimonojának ujjával vagy egy kézi legyezővel, de áldozatai előtt sosem mutatkozott rögtön teljes valójában.

Emellett több történet és képi forrás még valamilyen éles hangszernek kinéző tárggyal ábrázolja, amiről később kiderül, hogy valamiféle vágóeszközként használható.

Kuchisake Onna ezzel a magával hordott eszközzel támadta meg és csonkította áldozatait, ami lehetett kés, macheté, kasza, de akár egy (csorba, régi, rozsdás) olló is.

Kuchisake Onna a sötétség leple alatt lopakodik oda áldozataihoz, majd megkérdezi tőlük:

  •  Watashi kirei? Mondd csak, szerinted gyönyörű/szép vagyok?

Ha a kérdezett fél nemmel válaszol, azonnal megöli hatalmas ollójával, ha viszont igent mond, leveszi magáról arcát elfedő ruhadarabját és láttatni engedi a vágástól duzzadt, gennyes, vértől csöpögő arcát majd mosolyogva újra megkérdezi:

  • Kore demo? Na és most? (Még mindig szépnek tartasz?)

Ha az áldozat elborzad és nemmel válaszol, vagy rémülten felsikít, Kuchisake Onna azonnal megcsonkítja az arcát, ugyanúgy, mint ahogy neki vágták fel vagy megöli.

Ha viszont igennel válaszol – egyszerűen csak elmegy – na és itt esik le a kő a szívünkről, hogy bizony van menekvés.

El kell hogy keserítselek titeket, hiszen a történet itt még nem ért véget.

Ha a férfi vagy gyermek (a történetek szerint általában ezt a két csoportot támadja meg a hasított szájú nő) tehát hazudik másodsor és újra igennel válaszol és Kuchisake Onna elmegy, azt csak azért teszi, hogy titokban követhesse áldozatait egészen hazáig, majd aztán ugyanaznap este saját otthonukban mészárolhassa le őket.

Elég elkeserítő egy történet, azt hiszem ebben mindenki egyetért velem.

Úgy tűnik, hogy ha igent, ha nemet mondunk, ha hazudunk, ha nem, Kuchisake Onna elől nincs menekvés.

De ahogy Gashadokuro-nál is volt néhány kiskapu (shinto papok bűbájai) így Kuchisake Onna is csak egy hajdani ember, aki bizony nem tökéletes. Őt is érzelmei irányítják, így ha kizökkentjük belőle, akkor zavarában lehetőséget ad a menekülésre.

Számos példa létezik az emberek találékonyságával, amiben el tudtak menekülni a bosszúszomjas hölgy elől.

Például ha a második kérdésre nem konkrét választ kapott Kuchisake Onna, akkor mindig összezavarodott:

  • Kore demo? Még mindig szépnek tartasz?

Egy gyermek esetében a visszakérdezés működött a leginkább:

  • Na és én szép vagyok? – kérdezte a gyermek Kuchisake Onna-t, aki annyira meglepődött a félelem teljes hiányát mutató ártatlan és kíváncsi kérdésen, hogy rögtön elfelejtette célját és a gyermek is el tudott menekülni.

Egy felnőtt férfi azonban mindannyian tudjuk nemigen tesz fel ilyen kérdést magáról, így esetükben más módszerek voltak azok, amik beváltak. Egy férfinek sokkal árnyaltabbnak kellett lennie. Ha válaszuk az igen-nem helyett kicsit homályosabb volt, Kuchisake Onna rögtön összezavarodott:

  • Még mindig szépnek tartasz?
  • Átlagosan nézel ki. vagy De kérem, nekem feleségem van, nem mondhatok ilyet más nőre.

Minden egyes hasonlóan érdektelen válasz után a felvágott szájú nő elgondolkodott, hogy mit cselekedjen, hiszen nem úgy zajlott a forgatókönyv, mint ahogy ő azt elképzelte, ezzel pedig esélyt adott szintén a menekülésre.

Ha az áldozatok gondolatai kizökkentése nélkül próbáltak meg előle elmenekülni, az sosem járt sikerrel, Kuchisake Onna mindig újra és újra megjelent előttük míg le nem mészárolta vagy hozzá hasonlóan arcukon meg nem csonkította őket.

Az eredeti történetet bizonyos források a Heian korra vezetik vissza, azonban a folklorista Matthew Meyer szerint gyökerei az Edo-korból, a XVII-XIX. századból eredeztethetőek.

Nyomtatásban az első emlékek róla, olyan 1979 körülre nyúlnak vissza. Az őstörténetet vizsgálva biztosak lehetünk abban, hogy a történet eredeti célja a hűség tanításának fontossága és a hűtlenség iránti vágyak elfojtása volt, azonban az 1970-es évekre a legenda elkezdett a közvéleményben folyamatosan megjelenni, régi históriából városi legenda lett, amelytől rettegtek az emberek.

1979-ben Kuchisake Onna állítólag gyermekeket üldözött és mészárolt le, a társadalmi pánik meg olyan szintekre emelkedett, hogy minden gyermeket csoportosan felnőtt kísérettel engedtek csak el az iskolából, míg azok haza nem értek. Meglepő módon kiderült, hogy a pániknak, ha nem is maga Kuchisake Onna jelent meg ténylegesen, volt némi alapja.

A tömeghisztéria sokáig azt láttatta, hogy a japánok egyszerűen megbolondultak, de 2007-ben egy halottkém feljegyzéseket talált arról, hogy a ’70-es évek végén volt Japánban egy sorozatgyilkos nő, aki csak gyermekekre vadászott, üldözte, elrabolta, valamint meg is gyilkolta őket. Azonban az egyik üldözése során nem figyelt eléggé, és egy autó véletlenül elütötte és megölte.

A sorozatgyilkos bekerült a hírekbe és története olyannyira egybevágott Kuchisake Onna legendájával, hogy ez váltotta ki az akkori tömeghisztériát a lakosokból. Ennek eredményeként robbanásszerű Kuchisake Onna észlelések keletkeztek Japán minden területén, a legutóbbi nagyobb hullám a 2000-es években volt. A történet akkora visszhangot kapott, hogy még Dél-Koreába is átterjedt, ahol vérvörös arcmaszkkal jelenítik meg.

Káp és forrás: https://creepypasta.fandom.com/de/wiki/Kuchisake-Onna