004369911060985

A wagyu marhahús a világ egyik legkülönlegesebb húsa, melynek prémium minősége és kiváló íze van. De mitől ilyen egyedi?

Wagyu, a japán szarvasmarha

Maga a kifejezés a japán szarvasmarhára utal, amelybe 4 fajta is tartozik:

  • japán fekete (kuroge)
  • japán barna (akage)
  • shorthorn (nihon tankaku)
  • poll (mukaku)

A legelterjedtebb közülük a fekete.

A legfinomabb marhahús a kagoshimai fekete szarvasmarhából készül.

Egy másik megkülönböztetés szerint, mely a származási helyre utal, létezik Matsusaka, Kobe, Yonezawa és Mishima szarvasmarha.

A wagyu eredete

Amíg a Meiji-restauráció idején meg nem nyitották az országot, a japánok nem ettek marhahúst, csupán igavonó állatként tartották. Azonban a 19. században az országba érkező amerikaiak nagyon szerették a steaket, és egy véletlen csoda folytán rájöttek, hogy a japán szarvasmarha húsa rendkívül ízletes. Innen indult a japán marhahús világkörüli útja.

Hogyan tartják?

Bár sok tévhit kering a marhák tartásáról (mint pl., hogy sörrel itatják őket és szakét locsolnak rájuk), ezeknek nincs valós alapjuk. Egyetlen dolog van csupán, amit viszont megkapnak ezek az állatok: a testüket kefével masszírozzák, amely által serkentik a vérkeringést és oldják a stresszt.

A Japán Hússzövetség rendszeresen végez minőségellenőrzést a szarvasmarha húsokon, és pontozza is azokat.

Kóstoltál már wagyut?
Forrás: https://vince.hu/falatok/marhahus-wagyu-legdragabb-japan/

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!