A wagyu marhahús a világ egyik legkülönlegesebb húsa, melynek prémium minősége és kiváló íze van. De mitől ilyen egyedi?
Wagyu, a japán szarvasmarha
Maga a kifejezés a japán szarvasmarhára utal, amelybe 4 fajta is tartozik:
- japán fekete (kuroge)
- japán barna (akage)
- shorthorn (nihon tankaku)
- poll (mukaku)
A legelterjedtebb közülük a fekete.
A legfinomabb marhahús a kagoshimai fekete szarvasmarhából készül.
Egy másik megkülönböztetés szerint, mely a származási helyre utal, létezik Matsusaka, Kobe, Yonezawa és Mishima szarvasmarha.
A wagyu eredete
Amíg a Meiji-restauráció idején meg nem nyitották az országot, a japánok nem ettek marhahúst, csupán igavonó állatként tartották. Azonban a 19. században az országba érkező amerikaiak nagyon szerették a steaket, és egy véletlen csoda folytán rájöttek, hogy a japán szarvasmarha húsa rendkívül ízletes. Innen indult a japán marhahús világkörüli útja.
Hogyan tartják?
Bár sok tévhit kering a marhák tartásáról (mint pl., hogy sörrel itatják őket és szakét locsolnak rájuk), ezeknek nincs valós alapjuk. Egyetlen dolog van csupán, amit viszont megkapnak ezek az állatok: a testüket kefével masszírozzák, amely által serkentik a vérkeringést és oldják a stresszt.
A Japán Hússzövetség rendszeresen végez minőségellenőrzést a szarvasmarha húsokon, és pontozza is azokat.
Kóstoltál már wagyut?
Forrás: https://vince.hu/falatok/marhahus-wagyu-legdragabb-japan/
Kiemelt kép: Pinterest