004369911060985

Lady Otsuya (おつやの方 Otsuya no Kata) egy japán női szamuráj (onna-musha) volt a Sengoku korszakból, apja egy híres hadúr volt. A híres szamuráj, Oda Nobunaga nagynénje volt, Tōyama Kagetō felesége és Oda Katsunaga nevelőanyja. Élete utolsó napjaiig Iwamura kastély uralkodója volt. Az Iwamura kastély egyike Japán három legnagyobb hegyi kastélyának, amely Ena városában, Gifuban található.

Iwamura várának ostroma

Az Iwamura kastély 1572 és 1575 között csatatér volt. A Nobunaga-ellenes koalíció csúcsán, 1572-ben Takeda Shingen megparancsolta Akiyama Nobutomonak, Shingen „huszonnégy tábornoka” egyikének, hogy támadja meg a várat, de Otsuya és férje felkészült a védekezésre. Napokig tartó ellenállás után Toyama Kagetō, a kastély helyőrségének parancsnoka megbetegedett és meghalt. Lady Otsuya lett Iwamura várának női ura. Toyama korábban Takedának volt alárendelve, de akkoriban Nobunaga Oda nagynénje, Lady Otsuya ellenséges viszonyban volt Takedával. Hónapokig nem adta meg magát, és 1572. március 6-ig folytatta a kastély védelmét, amikor megállapodást kötött a Takeda klánnal. Akiyama Nobutomo tárgyalt Lady Otsuya-val a kastély átadásáról, ő pedig vérontás nélkül kötött békeszerződést, és beszüntette a támadásokat. Otsuya fogadott fia és a kastély hivatalos őrzője, egy hétéves Gobōmaru (Oda Katsunaga) úr túszként a Kai tartománybeli Takeda otthonába került. Az átadási szerződés értelmében Lady Otsuya feleségül ment Akiyamához. Otsuya feladta a kastélyt a Takedáknak, így Nobunaga ellensége lett. Ez a Takeda-Oda kapcsolat hanyatlását okozta, és Nobunaga hadjáratot indított a Takeda klán ellen.

Nobunaga elleni lázadás

Nobunaga nem tudta megbocsátani Otsuyának, hogy átadta a kastélyt a Takedáknak. 1575-ben, amikor az Oda hadsereg legyőzte Shingen fiának, Takeda Katsuyorinak a seregét a nagashinói csatában, Oda Nobunaga és serege körülvette Iwamura várát. Oda Nobunaga úgy döntött, hogy megtámadja és elfoglalja nagynénje kastélyát, de fél évig kitartottak a heves támadások ellen. Hat hónapos csata után az úrnő elhagyta a kastélyt, hogy válaszoljon Oda hamis békekönyörgésére. Nobunaga azonban megszegte szavát, és 1575. december 23-án árulóként keresztre feszítették Otsuyát és Nobutomót.

Öröksége

Lady Otsuya bátorsága és kitartása példaértékű volt, és még évszázadokkal halála után is tisztelték. 1992 óta az Iwamura, Ena City, Gifu prefektúra közelében élő lakosok egy rövid [hasított] függönyt akasztottak fel egy szoba bejáratára, amelyen minden család nőtagjainak neve szerepel, Otsuya no kata emlékére, aki a környék vár őrzője volt.

Lady Otsuya egy összetett és ellentmondásos figura volt. Egyrészt hűséges volt a férjéhez és a kastélyához, másrészt árulónak tartották, mert átadta a kastélyt a Takedáknak.

Forrás:

E74 Protectors

Iwamura Castle : A Study of Japanese Bibliography – JapaneseCastle.JP

error: Content is protected !!