004369911060985

Katsushika Ōi (葛飾 応為, Kacusika Ói, ca.1800 – 1866) vagy más néven Sakae (栄) a késő XIX. századi Japán egyik lenyűgöző tehetségű női festője volt. Apja nem más volt, mint a világhírű ukiyo-e festő, Katsushika Hokusai (ca. 1760-1849, magyarul ejstd: Kacusika Hokuszai), aki a Nagy hullám Kanagawa-ban c. kép megalkotója. A lány Hokusai második házasságából született gyermeke volt. Nevének eredetéről sokféle elmélet létezik, hiszen az Ōi felvett név, az apja adta neki, mikor a lány az asszisztense lett. Korábban „Ei” vagy „Ei-jo” lehetett a neve, melyhez hozzá adódott az „O” előtag – mely az Edo korabeli Japánban a női nevek előkelő előtagja volt – így lett belőle O-Ei (お栄) később pedig a már jól ismert Ōi.

Ei kisasszony 1824-ben rövid házasságot kötött Minamisawa Tōmei (Magyarul: Minamisava Tómei) festővel, mivel azonban mind annak munkásságát, mind pedig anyagi helyzetét nevetségesnek találta, 1827-ben elvált tőle. Ezután apjához költözött és soha többé nem ment férjhez. Habár apjának kiváló művészeti segédje volt, a házi munkában nem igazán találta meg a helyét, ezért mikor az éppen aktuális műtermi otthonuk már lakhatatlanná vált, új lakóhely után néztek. Vándorló életmódjuk nagyban hozzájárult ismertségük elterjedéséhez a szigetországban.Közös jövőjüket az apa és lánya közötti szoros kapcsolat jelentette, mely a kezdetektől fogva a kölcsönös tiszteletre és az intimitásra épült. Munkásságuk dinamikáját a játékosságra alapozták.

Amikor Hokusai élete vége felé bénulást kapott, lánya még inkább besegített neki a festőmunkákba. Hivatalosan mindösszesen 10 olyan képről állítják, hogy egészében Ōi alkotása. Sokan feltételezik azonban, hogy Hokusai lányának keze sokkal aktívabban részt vett „a rajzok vén bolondjának” munkásságában. Apja halála után Ei visszavonult a nyilvánosság elől, ami még inkább mélyítette a róla szóló misztikumot.

Életéről a kanadai írónő, Katherine Govier írt életrajzi ihletésű regényt ‘A láthatatlan ecset” (The ghost brush) címmel 2010-ben. 1987-88 között először japán képregény (百日紅, Sarusuberi), később ez alapján 2015-ben animációs rajzfilm készült „Miss Hokusai” címen, mely számos díjat nyert.

Írta: Ballagó Petra

Források:
https://japanobjects.com/features/katsushika-oi
http://www.spoon-tamago.com/2015/03/11/oei-katsushika-an-artist-lost-in-her-fathers-shadow/

Képek:

commons.wikimedia.org

japanobjects.com