004369911060985

Ha már Mie prefektúra környékén kalandoztunk az elmúlt napokban, mindenképpen említést kell tenni a Matsusaka marháról, amely a Kobe marha hús mellett az egyik leghíresebb, legkedveltebb Wagyū Japánban.

matsusaka japan wagyu marha hus

Kifejezetten híres márványos megjelenéséről és prémium minőségéről.

A szarvasmarhákat a névadó városban tenyésztik, és nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük. A hús megtalálható más, Mie prefektúrán kívüli étteremben, mégis minden bizonnyal itt, ebben a térségben a legelterjedtebb.

Egy kiló Matsusaka marhahús Japánból több száz euróba kerül, ha Európában szeretnénk megvenni.

Miért különleges a Matsusaka?

Zsír: A vitaminokhoz hasonlóan sok íz zsírban oldódik. A Matsusaka finom zsírerekkel csíkozott. A zsír ízeket szabadít fel a húsból  és így bontakozik ki a diós aromája.

A japán szarvasmarhák ínyenc steakjeit sokáig a japánoknak tartották fenn: évtizedekig szigorú kiviteli tilalom volt érvényben.

matsusaka japan wagyu marha gasztronomia

Ennek ellenére a nemes hús a világ legjobb éttermeibe mára elterjedt. Az exporttilalmat csak nem régiben enyhítették. A német gazdák körében pedig egyre népszerűbb a wagyū szarvasmarha tenyésztés, azaz ma már Európában is vannak ilyen fajták.

Egyes tenyésztők kis mennyiségű sört adnak teheneinek inni. A fehérje tartalmú maláta célja az állatok étvágyának serkentése.

Az eredeti: a Wagyū szarvasmarhák többnyire fekete és közepes méretűek (bikák: 800-1000 kiló, tehenek: 450-600 kiló), markáns vállúak és szögletes hátsójuk van. A Matsusaka marhahús és a Kobe is ugyanabból a szarvasmarhafajtából származnak, de a különbség: a Masusaka nőstény állatokból, Kobe hím állatokból származik.

shabu shabu matsusaka wagyu japan szarvasmarha hús

Kertész Alexandra

Forrás:

https://at.galileo.tv/food/matsusaka-beef-das-edelste-fleisch-der-welt/

Képek: wikimedia.commons jogtisztaképek, By Japanexperterna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54840120

By Schellack at English Wikipedia, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32144804

By jimg944 – DSC21913, Shabu-Shabu Dinner, Kyoto, Japan auf flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19664021