004369911060985

A meoto iwa, vagyis az összeházasodott sziklák a shintoizmus egyik jellegzetes jelképei. A meoto iwa képviseli a két teremtő, Izanagi és Izanami nászát, illetve a férfi és nő egyesülését, a házasságot. 

A legismertebb ilyen sziklák a Futami Okitama szentélynél találhatók, melyeket egy shimenawa (rizskötél) köt össze. A kötelet különleges ceremoniális esemény keretében cserélik. 

A nagyobbik szikla képviseli a férfit, melynek csúcsán egy tori (kapu) is található. Naplementekor a két szikla között megy le a nap, és tiszta időben a Fuji is látható közöttük.

A Futami Okitama szentély páros sziklái már az Edo-korszak ukiyo-e festményein megjelentek, amikor is főleg a biztonságot, a tengeri védelmet és a jó fogást szimbolizálták. Ugyanúgy jelképezi egy érem két oldalát (Utsushiyo és Tokoyo).

A Kojiki számtalan történetet sorakoztat fel házaspárokról, köztük Izanagi és Izanami, illetve Sarutahiko Ōkami és Ame no Uzume történetét is, akiknek a kapcsolatát a házas sziklák őrzik. Japánban számos helyen találkozhatunk ilyen páros szikladarabokkal, melyek a tengerben és a szárazföldön is a házasság szentségét védik.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Meoto_Iwa

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!