004369911060985

A japán Mie állambeli Ise-ben található Futami-ura partjai mentén elhelyezkedő Meoto Iwa (夫婦岩) avagy a Házaspár sziklák a sintoizmus mélyreható spiritualitásának bizonyítékaként szolgálnak és a férfi és a nő közötti házasság szent kötelékét jelképezik. Ezek a sziklaképződmények, az Iwakura sziklák egyik altípusa, mély vallási jelentőséggel bírnak, és a teremtő istenségek, Izanagi és Izanami egyesülését szimbolizálják.

A Meoto Iwa a Futami Okitama szentélyben található. A két szikla fenségesen emelkedik ki a tengerből, amelyeket egy shimenawa köt össze – egy vastag, szent kötél rizsszalmából. Ezt az öt, egyenként 40 kilogramm súlyú szálból álló shimenawát évente többször ünnepélyesen cserélik, ezzel is hangsúlyozva fontosságát. A férfit jelképező nagyobb sziklát egy kis torii kapu koronázza meg, tovább hangsúlyozva szellemi jelentőségét.

A természet és az odaadás egysége

Nyári hajnalokon lélegzetelállító jelenség lép fel, ahogy a nap felkelni látszik a két szikla között. Apálykor a sziklák szárazföldön is megközelíthetők, így a látogatók közelebbről is megcsodálhatják ezeket a szent képződményeket.

Futami Okitama szentély: A spiritualitás központja

A Futami Okitama szentélyt Sarutahiko Ōkaminak, a sintó egyik legjelentősebb kamijának és Ukanomitamának, a birodalmi táplálék istennőnek szentelték. A szentély területét számos békaszobor tarkítja, amelyek a szerencse és a biztonságos utazás szimbólumai. A legfontosabb sintó tisztítóhely, az Ise nagy szentély közelében található, amely az egyik legtiszteletreméltóbb helyet foglalja el a japán spiritualitásban.

A házassági harmónia

Történelmileg a Meoto Iwa-t a „házassági boldogság és otthoni biztonság”, valamint a „tengeri biztonság és a bőséges fogások” népszerűsítéséért tisztelték. Ezek a hiedelmek Iwakura Shinko ősi gyakorlatában gyökereznek, ahol az olyan természeti tárgyakat, mint pl. a hegyek a kami szent lakhelyének tekintették. A shimenawa és a torii kapuk jelenléte az isteni jelenlétet jelzi ezekben a sziklákban.

A sintó mitológiában, ahogyan azt a Kojiki krónikája leírja, számos történetet tartalmaz isteni párokról, Izanamitól és Izanagitól Sarutahiko Ōkamiig és Ame-no-Uzuméig. Ezek a narratívák a házassági harmónia és a családi kötelékek védelmének modern szimbólumaivá fejlődtek. A páros istenségek képei áthatoltak a japán kultúra különböző aspektusaiban, a Jizō-szobroktól kezdve az olyan hétköznapi tárgyakig, mint a páros tálak, tükrözve a házassági és családi egység szentségébe vetett hitet.

A Shimenawa szertartás

Ennek a hagyománynak a kiváló példája a Shimenawa a Tateishiben, Futami városában. Itt egy nagy shimenawa kötél köt össze két sziklát, amelyeket „férj és feleség szikláinak” neveznek, és amelyekről úgy tartják, hogy a torii átjáróként szolgálnak a Kohtama szentély kőhöz. A kötelet évente háromszor cserélik ki – decemberben, májusban és szeptemberben – egy ceremónia során, amely egy fafaragó dal eléneklését is magában foglalja. A régi kötél darabjait a hívők gyakran hazaviszik a házassági boldogságért.

A Meoto Iwa több, mint természetes képződmény; a szent unió tartós szimbólumai, amelyek mélyen összefonódnak Japán kulturális és spirituális szövetével. Akár napkeltekor, akár a shimenawa ünnepélyes megújítása közben nézzük, a Meoto Iwa a szeretet, az egység és az isteni áldás tartós erejének erőteljes emlékeztetője.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Meoto_Iwa

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán