004369911060985

Japánban nagy jelentősége van a pecsétek használatának.

inkan hanko japan pecsét
syu iku inkan hanko japan pecsét

Ez az úgy nevezett hanko (判子), vagy más néven inkan (印鑑) elengedhetetlen kelléke a mindennapoknak. Mindkét kifejezés pecsétet takar. A személyes pecsétek használójuk nevét rejtik és már évszázadok óta használatban vannak a felkelő nap országában. Számtalan dologhoz szükséges a névpecsét alkalmazása, sokszor csak magában, vagy az aláírás kíséretében. Ilyenek például a lakásbérléshez, vagy új munkaviszony megkezdéséhez szükséges szerződések aláírása, bankszámla nyitása, dokumentumok benyújtása, átvétele vagy aláírása. Lakás-, vagy autóvásárlás esetén hivatalosan regisztrált pecsétre van szükség. Az ilyen pecsétet jitsuinnak hívják (実印).

A pecsét általában kerek alakú és gyakran piros színű tintával használják.

A japánok esetében a családnevet minden esetben tartalmazza. Külföldiként lehetőségünk van választani, hogy melyik nevünket szeretnénk feltüntetni. Egy ilyen hanko általában katakanával készül, de a romaji vagy hiragana is elfogadott. Ugyan a népszerű japán családnevek (Tanaka, Yamada, Suzuki) már készen kaphatóak akár az olcsóbb üzletekben is, a külföldi nevek elkészítését külön igényelni kell az erre specializálódott hanko boltokban (Hanko-ya).

A hanko különböző színű, anyagú és formájú lehet. Leggyakrabban fából és műanyagból, de akár kőből is készülhetnek. Saját kis tokjuk is van, amiből szintén széles a választék attól függően, mennyit szeretnénk rá költeni. A legegyszerűbb pecsétek 1000 yenért kaphatóak.

Ha valaki hosszabb ideig tervez Japánban tartózkodni, érdemes minél hamarabb gondoskodni a hanko beszerzéséről. Rövidebb látogatások alkalmával pedig kitűnő szuvenír lehet magunknak vagy szeretteinknek.

Források: www.jpinfo.com, www.digjapan.travel/en/blog

képek:

Von Haragayato – Photo taken by Haragayato using a FujiFilm FinePix40i, and edited., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=205199

Von Haragayato – Photo taken by Haragayato using a FujiFilm FinePix40i, and edited., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=201500