004369911060985

A noren (暖簾) egy függöny szerű szövet, amely a hagyományos japán éttermek, izakaya bárok és üzletek bejáratánál lóg. Elegáns, látványos és praktikus. Nem csak a tereket választják el egymástól, hanem design és marketing értéke is van, hiszen a boltok “jelző táblájaként” is szolgálnak.  Éppen ezért jelentéssel is bírnak.

noren japan lakberendezés

Biztos láttál már képeket róla, vagy ha Japánban jártál, akkor élőben is megfigyelhetted!

Mi a célja és jelentése Norennek?

A noren eredetileg azért készült, hogy megvédje a házat az esőtől és a széltől.

Idővel az üzlet nevét vagy a vállalkozás szimbólumát mutathatja, azaz az üzlet fő jelzőtáblájaként működik. Kicsit úgy lehet elképzelni a szerepét, mint régen a cégért.

japan noren bolt jelző

Ezt Yagō-nak (屋号, Magy: jagó, jelentése: ház név) is nevezik. Korábban például, ha egy bolt hosszú távú tanítványa elment és saját boltot alakított, engedélyt kaphatott a yagō használatára.

Ez egy kiváltságnak számított és presztízst ad az új és a régi boltnak is.

Japánul, amikor egy tanítványnak megengedik, hogy önállóan dolgozzon miután megtanulta a mesterséget a mestertől, a kifejezést „noren wake” -nek avagy „a noren megosztása” -nak nevezik.

Ezért a norennek magának szimbolikus jelentése is van (mint sok minden másnak Japánban).

noren japán üzlet japán étterem

A norenre nézve a vásárló láthatja, hogy nyitva vagy zárva van-e egy üzlet. Amikor a noren fel van akasztva a bejárathoz, ez azt jelenti, hogy az üzlet üzleti tevékenységet folytat. Ha nincs kiakasztva, azt jelenti, hogy az üzlet zárva van.

Japánban van egy közismert mondás: „Ha a noren piszkos, az üzlet jó üzletet folytat”. Ennek oka, hogy egy forgalmas üzletben sok vásárló megérinti a norent belépéskor, így az piszkos lesz.

Az onsenekben az öltözők bejáratánál norent akasztanak a férfi-női öltőzők jelzésre. Ezért jelző hatása van, de védi az embereket is, hiszen meggátolja a belátást akkor is, ha éppen valaki belép az öltözőbe.

Egyes otthonokban az emberek norent használnak térelválasztóként. Például a noren hatékonyan el tudja rejteni a piszkos edényeket a konyhában, így azok nem lesznek láthatók az ebédlőből.

Arra is használják, hogy a meleg levegő hidegebb hónapokban ne kerüljön ki az egyik szobából a másikba.

Annyira elterjedt, hogy persze a közmondásokban is használják. Például a „noren ni udeoshi” kifejezés azt jelenti, hogy „a karral nyomja a norent”. Ez a metafora az idő vagy erőfeszítés pazarlását írja le, azaz vesztegeti az idejét.

nore japan lakberendezés japán étterem

A Noren modern felhasználási módjai

Manapság a norent számos étteremben, kisvállalkozásban és a háztartásban használják. A függönyök különböző színűek és kivitelűek, köztük olyan népszerű japán karakterek, mint a „Hello Kitty”, „A szomszédom Totoro”, anime karakterek, sakura virág, Fuji hegy, híres költészet vagy műalkotások, sőt nyugati minták is, amelyek megfelelnek egy nyugati stílusú szobának.

lakberendezés japán noren japán étterem

Noren nagyszerű ajándéktárgy, vagyis omiyage Japánból. Látványos, hagyományos és igazi lakberendezési alap darab.  Éppen ezért nem véletlen, hogy nálunk is található néhány különleges darab. Nem muszáj ajtóra akasztani, hanem mondjuk nagyobb fálfelületre egy bambusz rúdon is nagyon jól mutat.

noren japán sárkány japán lakberendezés étterem

 Szeretnéd valami japánossal feldobni az otthonod? Nálunk megtalálsz mindent, amire szükséged lehet, de ha éppen nem lenne kedvedre való, csak jelezd és beszerezzük!

Kertész Alexandra

Képek:

saját képek

Von kissh aus Tsuchiura, Ibaraki – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2079464

user:Amagase – 投稿者自身による作品, CC 表示-継承 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2177233による

error: Content is protected !!