004369911060985

Tündéri kis majom plüssfigura, aki az ujját szopja. Igen, sokunk gyerekkorának nélkülözhetetlen játéka volt Koichi Sekiguchi 1974-ben piacra dobott játékfigurája, a Monchhichi (モンチッチ).

A játék kitalálója, Yoshiharu Washino úgy gondolta, a majmocska arra ösztönzi majd a gyerekeket és a fiatal felnőtteket, hogy jobban kifejezhessék a szeretetüket és a törődésüket mások felé.

A Monchhichit a Japánban is ismert majomfajtáról (Kuta Kuta, くたくたモンキー vagy pávián) mintázták, melyet bűbájos arccal és az ujját a szájába illeszthető módon alkottak meg. Maga a név két részből áll. Az első része a „mon” a francia nyelvből átvett „enyém” birtokos névmás. A „chhichi” pedig hangzásra arra hasonlít, mint amikor egy gyerek szájában a cumival japánul próbálja kimondani az angol „majom” szót.

Kezdetben a Monchhichi 18 cm magas figura volt, és kétféle verzió létezett belőle: egy fiú és egy lány. A lányt Nami-nak hívták. A majmocskának kezdetben kék színű szeme volt, és csak 1985-ben változott barnává.

1976-ban nyílt meg az első Monchhichi termékbolt Tokióban a rajongók számára, ahol nem csak figurákat, de az azokhoz tartozó kiegészítőket és más apróságokat is megvehettek. 1977-ben pedig már tv-sorozat is készült belőle.

Nyugat-Európába 1978-ban érkezett. Neve azonban megváltozott, országonként máshogy hívták: Nagy-Britanniában Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci, Franciaországban Kiki, Dániában Bolle, míg Spanyolországban Virkiki. Magyarországon pedig Moncsicsi néven ismerik.

Megjelenése óta számos változáson ment át japán kedvenc majmocskája. Eredeti ruhája, színe és mérete ugyan megváltozott, ám népszerűsége azóta is töretlen szerte a nagyvilágon.

Nektek volt / van Moncsicsi figurátok? 

Ballagó Petra

Források:

https://monchhichi.fandom.com/wiki/History

https://monchhichi.eu/en/our-story/

Játékmúzeum – Keszthely