004369911060985

A mongolok kétszer próbáltak meg a történelem során Japánba betörni: 1274-ben és 1281-ben, azonban mindkét próbálkozás sikertelen volt.

Lássuk, hogy mi állította meg a mongolokat!

1259-ben Kubiláj kán lett az új császár a Mongol Birodalomban, aki Pekinget választotta a Birodalom fővárosává. A kán szerette volna hatalmát kiterjeszteni a szomszédos országokra is, így Koreát leigázta, majd Japánnal próbálkozott. A japán császár azonban nem ismerte el Mongólia fennhatóságát, mondván, túl kicsi az ország ahhoz, hogy ő uralja ezt a régiót. A kán persze nem örült a válasznak, és 1268-ban ismét követeket küldött a szigetországba azzal az üzenettel, hogy meg fogják támadni Japánt, amennyiben nem hajlandóak alávetni magukat a Mongol Birodalomnak. A válasz ismét nemleges volt, azonban a japánok elkezdtek felkészülni az esetleges támadásra.

Az első támadás: 1274

A mongol flotta több mint ezer hajóból állt, mongol, kínai és koreai harcosokkal. Tsushima és Iki szigetét elfoglalták, de amikor Kyushun partra szálltak, a japán hadsereg és egy éjszakai vihar visszavonulásra kényszerítette őket.

A második támadás: 1281

Korea megpróbálta meggyőzni a Mongol Birodalmat, hogy ne indítsák el a következő támadást, de Kubilaj kán hajthatatlan volt. Először a koreai flottát küldte, akik Tsushimánál vereséget szenvedtek. Később a mongol-kínai flotta indult útnak, de Kyushun nagy csatározások után a japánok ismét visszaszorították az ellenséges haderőt. Azt mondják, hogy a második csata végén egy nagy erejű tájfun (kamikaze – isteni szél) érkezett, amely elpusztította a mongol hadsereg nagy részét.

Érdekesség: a kamikazéval kapcsolatban kutatások folynak, ugyanis egy ekkora vihar után a tengerfenéken több száz hajóroncsnak kellene feküdnie. Búvárok már elkezdték ezeket felkutatni, néhányat találtak is, mind kínai bárka roncsa – így a kutatók bíznak benne, hogy valóban bizonyítani lehet majd a történetnek ezen részét.

1286-ban a kán még egy támadási kísérletet akart megpróbálni, végül belátta, hogy a japánok ereje messze felülmúlja a mongol hadseregét. Japánban ekkor szükségállapotot vezettek be, mivel számítottak még támadásokra. A bakufu rendszere ebben az időszakban erősödött meg, korlátlan hatalmat biztosítva.

A történészek szerint egyébként valószínűleg egyik oldalon sem volt akkora létszámú és erejű a hadsereg, mint ahogy a legendák szólnak – azonban erről bizonyíték nincs.

mongol invázió kamikaze japan

Forrás:

https://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/04/17/elfujta_az_isteni_szel_a_mongol_flottat/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mongol_hadj%C3%A1ratok_Jap%C3%A1n_ellen