004369911060985

Japán esős évszaka, avagy a tsuyu, a nyár eleji erős esőzések időszaka.

tsuyu japán esőzés monszun

Nem lehet megúszni szárazon, hiszen az ország nagy részét érinti, bár tény és való, hogy Japán földrajzi elhelyezkedésének hála régiónkként eltérő időszakban kezdődhet, avagy érhet véget.

Ez az az időszak, amikor ha tehetjük, ne menjünk Japánba turistáskodni. Általában május közepe- végétől július közepéig tart és rendszerint évente bekövetkezik.

Ez nemcsak Japán sajátosság, ugyanúgy megvan Kína déli részén és Dél-Koreában is.

hortenzia japan tsuyu esős évszak

Ha mégis ebben az időszakban látogatnánk el Japánba, de nem szeretjük a sok esőzést, akkor érdemes Hokkaido felé venni az irányt, hiszen ebben a térségben a legenyhébb az esőzés. Ennek hátterében az áll, hogy a front, amely ilyenkor végig húzódik Japánon, az északi szigetek felé haladva gyengül.

Ilyenkor a párás, Csendes- óceán feletti meleg levegő találkozik a kontinentális légáramlatokkal, amely heves esőzések és nagy hőmérséklet ingadozásokban nyilvánul meg.

Nem véletlen, hogy ilyenkor a boltok el vannak árasztva esernyőkkel és jó minőségű, divatos eső kabátokkal, legyen szó férfi-gyerek-női ruhaboltról!

Az esős évszak kezdete évenként eltérő, a Japán Meterológiai Ügynökség ezt többnyire meg szokta becsülni, ahogy mondjuk a sakura virágzást is tavasszal.

Okinawa szigetéről indul és úgy húzódik északi irányba. 2021.-ben például már május 10.-e közül elkezdődött és június végéig fog a szigeten tartani. Minél északabbra haladunk, annál később kezdődik és fejeződik be.

Idén július végéig lehet nagy esőzésekkel számolni.

iris ayame japán tsuyu esős évszak

2021-ben az esőzések korábban kezdődtek Japán szerte, feltehetőleg ugyanúgy egy, másfél hónapig tartanak majd. Jellemző a hőmérséklet ingadozás és a magas pára tartalom is. Az eső elvonulása után következik a párás meleg időszak, amelyet „mushiatsui”-nak (jap.蒸し暑い) szoktak jellemezni.

A tsuyu, (japánul: 梅雨, magyarul ejtsd: cuju az u-kat kicsit ü irányában ejtve) – a szilva és az eső kanjijából tevődik össze és arra utal, hogy ebben az időszakban érnek be a japán szilvák.

Ez az időszak, nagyon fontos a mezőgazdaság szempontjából, nem véletlen, hogy előtte végzik a rizs ültetést.

A természet ebben az időszakban töltődik fel és készül fel arra, hogy átvészelje a nyári meleget.

Számos virág, mint a hortenzia vagy az írisz ekkor a legszebb,  ezek Japán esős évszakának szimbólumai.

Forrás: https://www.japan-guide.com/e/e2277.html

Képek: jogtiszta képek

error: Content is protected !!