A japánok egész évben, így télen is változatosabbnál változatosabb ételeket fogyasztanak. Ebben az időszakban leginkább a meleg ételek kerülnek előtérbe, illetve azok, amelyek a szervezetet belülről is fűtik.
Nabemono
A nabemono a legnépszerűbb téli étel, mely szó szerint főtt ételt, főtt dolgot jelent, melyet egy fazékban készítenek el. Minden régiónak megvan a saját nabemono verziója, amelyek főleg a hozzávalókban térnek el egymástól.
Oden
Az odent kültéri vendéglátóhelyeken, éttermekben és izakayákban is lehet kapni, sőt a boltokban is, ahol melegen árulják. Az oden alapvető hozzávalói a zöldségek, sült tofu, hínár és shurimi, amelyeket mindenki a saját szája íze szerint pakol bele az ételbe. Az odent lassú tűzön főzik, és órákig tart, mire elkészül. Viszont az eredményért mindenképp megéri megvárni!
Yosenabe
A yosenabe esetén mindent belefőznek az ételbe, tehát hal, tenger gyümölcsei, hús és egyéb zöldségek is belekerülnek.
Sukiyaki
A sukiyaki legfőbb fogyasztási alkalma a bounenkai, vagyis az év végi parti. Marhahúsból, tofuból és zöldségekből áll, amelyeket az asztalnál főznek össze. Gyakran nyers tojásba mártva fogasztják.
Mizutaki
Ezt is az asztalnál főzik, és utána egyből fogyasztják. Csirke és dashi (halalaplé) az alapja.
Yudofu
Főtt tofu, amely szintén a nabemono egyik változata.
Forrás: https://nihonnoaji.wordpress.com/2013/04/06/teli-etelek-japanban/
Kiemelt kép: Pinterest