004369911060985

Nagoya vára Japán egyik legkiemelkedőbb, legprominensebb építészeti remekműve, melyet a nemzeti kincsek között is számontartanak.

1610-ben kérte a megépítését Tokugawa Ieyasu, akinek nem volt elég az az edoi várkastély, Nagoyában is szeretett volna magának egyet. A nagy őrtorony arany színű tigris- és halmintás ornamentikával díszített, és az egyik legnagyobb alapterületű épület. A Honmaru palota és a Ni no maru kert nagyszerűsége a Tokugawa-klán erejét volt hivatott vizuálisan is bizonyítani. A csodálatos építmény erős falakkal védett, amely emlékezteti a látogatót, hogy a szépségen túl a vár katonai céllal épült.

nagoya vára szamuráj kastélyok

Honmaru palota
A palota épülete 1610-ben készült el, és a Tokugawa-klán hivatalos rezidenciájaként szolgált. 1945-ben sajnos az épület a háború során megrongálódott, és csak 2018-ban kapta meg régi-új formáját.

Ni no maru kert
Ebben a csodaszép kertben sétálgattak a kor nagyurai, így a mai látogatók is bepillantást nyerhetnek a kor szellemiségének egy részébe.

Seinan sumi yagura – délnyugat

A délnyugati és délkeleti őrtornyok 1612-ben épültek. Első látásra úgy tűnik, mintha két emeletük lenne, de valójában háromszintesek. A fal feletti kiálló részek az ellenség megtámadására szolgáltak, ahonnan köveket dobáltak ki a katonák.
Ezekben az épületekben szolgáltak az őrök, illetve itt tartották a fegyvereket is.

nagoya vára szamuráj kastélyok

Seihoku sumi yagura

1619 környékén épült őrtorony, amely a vár északnyugati oldalán található. Ez Japán második legnagyobb háromszintes őrtornya.

Főtorony

1612-ben készült el, majd a második világháború alatt lerombolták. A háború után újjáépítették, viszont jelenleg zárva van.

nagoya vára szamuráj kastélyok

Omote ni no mon

A második elülső kapu is 1612-ben készült el, a vár déli oldalán található.

Ni no maru higashi kurogane mon

Az eredeti verzió 1612-ben épült, majd 1972-ben átkerült a második keleti kapu pozíciójára.

Főkapu

Az egyik legfontosabb bejárata volt a várnak, amelyen át a vendégek is közlekedtek. 1959-ben építették újjá.

Teaházak

Kb. 2000 négyzetméternyi területen találjuk meg a várhoz tartozó teaházakat, amelyeket szintén újjáépítettek.

Kiyomasa kő

A legnagyobb kő, amelyet a vár építésénél használtak, a Kiyomasa kő – nevét a kor híres építészéről, Kiyomasa Katoról kapta. A legenda szerint Kiyomasa vitte a követ Nagoyába.

Nogi soko

A raktárépületben eredetileg puskaport tároltak, de a második világháború alatt ide mentették a Honmaru palota tolóajtajait, festményeit, amelyek szerencsésen megmenekültek a rombolás elől.

Kaya fa

A várhoz tartozó Kaya fa állítólag legalább 600 éves. A legenda szerint Nagoya első ura, Tokugawa Yoshinao diót evett a fáról és csatába menetel előtt a fánál imádkozott győzelemért.

nagoya vára szamuráj kastélyok

Forrás:
https://www.nagoyajo.city.nagoya.jp/en/nagoyajo/