004369911060985

Iwate prefektúrabeli Tohoku régió szívében található egy mesterség, amely világszerte nagy népszerűsgének örvend – a Nambu Tekki vagy a Nambu vasáru. A képzett kézművesek által aprólékosan megmunkált Nambu vasáru minden egyes darabja a hagyományos japán kézművesség szépségét és előnyeit testesíti meg.

A Nambu Tekki elsősorban vasból készült edényekből, például teáskannákból áll. Ennek a mesterségnek a gyökerei a 17. századra nyúlnak vissza, amikor a Nambu tartomány ura, amelynek központja Morioka városában volt, meghívta Yamanashi és Kiotó kézműveseit, hogy indítsák el a vasárugyártást. A teaszertartás szerelmeseként a teáskannák gyártása magától értetődő volt, így született meg a Nambu Kama, mely országos hírnevet kapott. Az idő múlásával egyre elterjedtebbé vált ez a vasforraló, amely könnyen használható fogantyúkkal és kifolyóval rendelkezik.

Míg a Moriokában készült vasáru jól ismert, a Nambu Tekki magában foglalja a mindennapi háztartási öntvények régóta gyártott gyártásáról híres Oshu városból származó vaseszközöket is. 1975-ben a japán kormány a vasáru ezen formáját hagyományos mesterségnek minősítette.

Takahashi Kiyomitsu, az Iwachu Co., Ltd., a Nambu vasáru egyik vezető gyártója és értékesítője elmagyarázza annak előnyeit: „A vas magas hővisszatartása hosszú ideig melegen tartja a forralt vizet. Ezenkívül a vasforralóban forralt víz fokozza a tea vagy a kávé ízét. Mivel a vas beszivárog a vízbe, fokozatosan feltölti a szervezetet ezzel az esszenciális ásványi anyaggal, orvosolva a gyakori táplálkozási hiányt.

A gyakorlott hagyományos kézművesek által készített Nambu vasáru körülbelül 100 folyamaton megy keresztül, amelyek többsége kézzel történik. A kézművesek gondosan állítják be a vastagságot, hogy biztosítsák a használhatóságot, és minden egyes darabot ugyanolyan gondossággal és a részletekre való odafigyeléssel kezelnek, mintha műalkotást készítenének.

Az elmúlt években a Nambu vasáru népszerűségre tett szert a tengerentúlon is. Több nemzetközi vásáron is részt vettek, ahol egy francia tea eszközökkel foglalkozó cég színes kyusu teáskannákra mutatott érdeklődést. Egy új színező technika kidolgozása több évbe került, de ezután gyorsan népszerű lett Európában, az észak-amerikai piacon.

Míg a Nambu vasáru megőrzi hagyományos varázsát, erőfeszítéseket tesznek olyan termékek létrehozására, amelyek zökkenőmentesen beleolvadnak a modern életbe. Ez magában foglalja a tárgyak széles skáláját, a kyusu teáskannáktól a főzőedényekig, serpenyőkig, valamint apró tárgyakat, például füstölők, szélcsengők és hasonló termékek. Ahogyan változik az edény a használat során, új arcát figyelhetjük meg a kannának, és ez különösen egyedivé teszi az öntöttvas terméket.

Japan-made Ironware Making Its Mark Worldwide | February 2024 | Highlighting Japan (gov-online.go.jp)

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!