004369911060985

Február 23-án ünnepli Japán császára, Őfelsége Naruhito császár  a születésnapját.

naruhito japan tenno császár

Naruhito császár trónra lépésével indult a Reiwa korszak 2019-ben.

Hogy ünnepli Őfelsége a születésnapját?


Általában a tokiói császári palotában rendezik meg egy szertartással összekötött ünnepséget. Ezen a napon a nyilvánosság tagjai beléphetnek a palotába, hogy köszöntsék Őfelségét. A császári család ilyenkor megjelenik az erkélyen, integetünk neki és vissza is integetnek.Ezt a napot Tennō tanjōbi (天皇誕生日)-nak hívják és nemzeti ünnep Japánban. Őfelsége idén ünnepli a 62. Születésnapját.

Néhány érdekesség:

Naruhito császár a Tokió központjában található császári palotában nőtt fel, és a város Gakushuin Egyetemére járt, ahol 1982-ben végzett történelem szakon.

Beiratkozott egy posztgraduális programra a Gakushuinban, de megszakította tanulmányait, hogy két évet (1983–1985) Angliában töltsön az oxfordi Merton College-ban tengeri szállítmányozás kutatásával.

Naruhito volt a japán trón első örököse, aki külföldön tanult, és az iskolai munka elvégzése mellett olyan hétköznapi tevékenységeket is maga csinált, mint péládul a saját ruhái mosása, háztartás vezetése stb..

Miután visszatért Japánba, 1988-ban elvégezte a japán történelem doktori program egy részét a Gakushuinban. Végig kapcsolatot ápolt az egyetemmel, 1992-ben vendégkutató lett, és alkalmi órákat tanított.

Naruhito 1986-ban találkozott először Owada Masako-val, leendő menyasszonyával, a mostani császárnével.

Owada akkoriban közemberként a kormány külügyminisztériumának diplomatája volt, és nem szívesen adta fel sikeres karrierjét. Végül 1993 júniusában összeházasodtak egy nagy nyilvánosságot kapott szertartáson, amelyet világszerte sugároztak. A pár egyetlen gyermeke, Aiko hercegnő 2001-ben született.

Masakora nagy nyomás nehezedett, hogy férfi örököst szüljön, különösen lányuk születése után. 2004-ben jelentették be nyilvánosan, hogy a hercegnő stressz hatására beteg lett, ezért Masako visszahúzódott a nyilvánosság elől.

Naruhito továbbra is egyedül utazott és nyilvánosan szerepelt. A japán kormányban sok vita folyt a birodalmi utódlás rendjének megváltoztatásáról, hogy Aiko hercegnő idővel császárné lehessen, de ennek a vitának az vetett véget, hogy 2006-ban Naruhito öccsének fia született. Ennek eredményeként a császári utódlás Naruhito után Akishino herceg ágára száll át és Hisahito herceg az örökös.

Kertész Alexandra

Forrás:

https://www.britannica.com/biography/Naruhito

Kép:

By TICAD7 Photographs – https://www.flickr.com/photos/ticad7/48648305952/, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81974588