004369911060985

A japán társadalom és oktatás kétségkívül válságban van. A fiatalok már nem akarják az idősebb generáció által rájuk hagyományozott értékeket továbbvinni, más életre vágynak. Emiatt egyre nagyobb szakadék kezd kialakulni a fiatal és idősebb korosztály között, amelynek konfliktusát lassacskán lehetetlen lesz feloldani. A folyamat azonban nem most kezdődött: már a 80-as évek második felében, miután Japán gazdasága robbanásszerűen megerősödött, a fiatalok különböző módokon kezdtek el tiltakozni a társadalmi elvárásokkal szemben.

NEET

A NEET a Not in Education, Employment or Training kifejezésből rövidített mozaikszó, amit azokra a fiatalokra használnak, akik sem nem tanulnak, nem járnak semmilyen képzésre, és nem is dolgoznak. Gyakorlatilag a szüleiken élősködnek. Ezzel kapcsolatban a parazita szingli kifejezést is gyakran használják. Ezek a fiatalok motiválatlanok és érdektelenek a világgal és saját életükkel szemben is, nincsenek céljaik, lézengenek és elvárják, hogy a szüleik kiszolgálják, pénzeljék őket. Nem tanulták meg a felelősségvállalást, amiért sokan az oktatást hibáztatják.

Freeter

A freetereket azon japán fiatalok csoportja alkotja, akik dolgoznak ugyan, azonban csak alkalmi munkákból, részmunkaidős munkákból tartják fent magukat. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy saját családot alapítsanak, így nem is törekednek arra, hogy párkapcsolatot alakítsanak ki. A freeterek nem rendelkeznek sem társadalombiztosítással, sem pedig nyugdíjbiztosítással, így gyakorlatilag nagyon bizonytalan életvitelt tartanak fenn.

Forrás:
https://kakehashi.hu/index.php?page=blogview&id=133 

Kiemelt kép: pixabay – pexels

error: Content is protected !!