004369911060985

A Nijo kastély Kiotóban található, sík területen elhelyezkedő épület. Két koncentrikus kör alakú erőd (Kuruwa), a Ninomaru palota, a Honmaru palota romjai, illetve egyéb épületek és kertek alkotják. 275 ezer négyzetméteres alapterületen fekszik, ebből 8 ezer négyzetmétert foglalnak el az épületek. A Nijo kastélyt is a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO.

nijo kastély kiotoban története

A kastély története

1601-ben Tokugawa Ieyasu sógun kezdte meg a kastély építését, amely 1626-ban Tokugawa Iemitsu uralkodása alatt készült el. 1625-26 folyamán a Fushimi kastély néhány részét is ide szállították (főtorony és karamon = kapu).

A kastély a Tokugawa sógunok kiotói rezidenciájaként funkcionált.

1750-ben, majd 1788-ban a kastély egy része leégett – az első alkalommal villám csapott bele, utóbbi alkalommal pedig egy városi tűz érte el a kastélyt.

1939-ben a kastélyt a városnak adományozták, és megnyitották a nyilvánosság előtt. Sajnos az évek során a tájfunok és viharok következtében a vakolat elkezdett lebomlani.

nijo kastély kiotoban története

A kastély erődei

A kastélynak 2 erődje van, mindkettő fallal és várárokkal rendelkezik. A külső falon 3 kapu, a belsőn 2 található. A belső kapu déli részén egy szökőkút áll, amely az 1750-es tűzeset során leégett.

Ninomaru palota
A 3300 négyzetméteres Ninomaru palota 5 épületrészből áll, mindegyik Hinoki ciprusból épült. A palota nagyszerűen megmutatja, hogyan jelenik meg a társadalmi kontroll az építészetben. Korábban az alsóbb rendű látogatók csak a külső területet nézhették meg, míg a magasabb rendű vendégeket beljebb is engedték.

A palotában több fogadókamra, irodák és a sógun lakosztálya volt, ez utóbbiba csak női kísérők léphettek be a sógunon kívül.

A palota egyik érdekessége a fülemüle padló (uguisubari) a folyosón, ami csiripelő hangot ad ki, ha rálépnek. Különleges ajtók is vannak, amelyek arra szolgáltak, hogy a sógun őre észrevétlenül ki tudjon osonni megvédeni urát.

Honmaru palota

A Honmaru palota egy 1600 négyzetméteres területen fekszik, 4 részből áll: életterek, recepció, fogadóterem és a konyhai részek. Eredetileg a Ninomaru palotához hasonló felépítése volt. 1928-ban itt tartották Hirohito császár koronázási ceremóniáját.

Kertek

A kastély rengeteg kerttel rendelkezik, cseresznyefás és japán szilvafás ligetek váltják egymást. A Ninomaru kert a kertépítész és teamester Kobori Enshuu terve alapján készült. Egy nagy tó található a közepén, melyen 3 kis szigetet alakítottak ki.

A Seiryuu kert a legújabb kertje a kastélynak: 1965-ben építették a kiotói prominens vendégek fogadására, illetve kulturális események színhelyeként is funkcionál. 2 teaház létesült ebben a kertben, emellett több mint 1000 követ raktak le meghatározott rendben.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Nij%C5%8D_Castle

error: Content is protected !!