004369911060985

Japánban a korai időszakban több nő is uralkodott, és ez teljesen elfogadott volt. A 6. és 8. század közötti időszakban 80 év alatt 6 nő ült a trónon! 

A legkorábbi feljegyzés ezzel kapcsolatban Kínából és a Wei-dinasztia időszakából (i.e. 220–265) származnak. Ebben az időszakban Himiko, a sámánkirálynő uralkodott. Az utána következő férfi uralkodó háborúba taszította az országot, aminek Himiko lánya, Toyo vetett véget.

Ebben az időszakban a japán férfiak többségének még több felesége volt. Úgy hitték, a nők isteni erővel bírnak – talán emiatt sem problémáztak azon, ha női uralkodó ült a trónon.

De nemcsak az uralkodók között találunk nőket. Az istenségek között is akad, sőt a fő istenség, akitől a japán császári családot is származtatják, szintén nőnemű (Amateraszu napistennő). Emellett sok spirituális vezető is nő volt.

Meiji-császár trónralépésével változott meg a nők trónralépéséhez való viszony: a nyugatot egy harcias férfival akarták megijeszteni, illetve versenyképessé szerették volna tenni az országot. Többek között emiatt is szerepel Meiji-császár bajusszal és katonai ruházatban a korabeli képeken.

Forrás:
Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul. Scolar Kiadó, 2019.

Kiemelt kép: cottonbro studio – pexels