004369911060985

Oda Nobunaga (織田 信長)

Oda Nobunaga híres japán hadvezér volt a Fujiwara-klánban. Eredeti neve Kichihoushi, később Saburou volt. Apja hatalmas vagyont gyűjtött össze, amelyet fia örökölt meg a halála után. Nobunagát diktátorként ismerték, aki Japán történetében először egyesítette a tartományok egy részét. Daimyōként (feudális hadúr) hamar kiiktatta a rokonait, puskával felszerelt hadsereget alapított, és igyekezett uralma alá vonni a termékeny területeket, megszilárdítva így gazdasági pozicíóját is.

Gazdaságpolitikájában is újított: beszüntette az úti vámot és a kereskedelmi adót, amelyet a céhektől szereztek be addig. Leromboltatta a buddhizmus egyik irányzatának templomát (Enryō-ji), amely köztudottan politikai befolyással bírt.

10 év alatt gyakorlatilag kiterjesztette hatalmát a többi feudális úr, a szamurájok és a vazallusok felett, támogatta a kereszténységet is, de csupán azért, hogy a buddhisták politikai befolyását gyengítse.

Közép-Japán meghódítása után Nyugat-Japánt is be akarta venni, de megsérült egy lázadás során, és inkább öngyilkos lett.

Ő volt az a történelmi személy, aki gyakorlatilag lefektette az ország politikai és gazdasági egyesítésének alapjait.

Forrás:

https://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/oda.html