004369911060985

Japán egyik kedvenc kiruccanási pontja Okinawa.

okinawa japan teremtéstörténet

Nem véletlen, mert festői tája, égszínkék tengere és egyedülálló kultúrája sokakat csábít.

Hamahiga-szigetet a Henza-szigettel (és a Kaichu-doron keresztül a nagyobb Okinawával) összekötő híd lehetővé tette, hogy a sziget kicsit elérhetőbb legyen mindenkinek. Sokan nem is tudják, hogy ez a kis sziget nagy szerepet játszik az okinawai mitológiában.

A legenda szerint Hamahiga volt a Ryukyu Királyság és az okinawai kultúra szülőhelye.

okinawa japan teremtés történet japán

Okinawa legendás teremtése

A helyi hiedelmek szerint Amamichu női isten és Shirumichu férfi isten letelepedett Hamahiga szigetén.

Az istenek először fákat, virágokat, köveket és a földeket hozták létre.

Majd úgy döntöttek, hogy emberként élnek tovább a szigeten. Öt gyermekük született: a legidősebb fiúból király, a következő kettőből pedig harcos és pap lett. A következő főpap lett, a legfiatalabb pedig egy kis falu élére került.

Ez volt az, ami alapján az okinawaiak követték a szabályokat a mindennapi életben.

A mai napig az emberek úgy hiszik, hogy a Shirumichu-barlang, amely a Hamahiga-sziget keleti partjánál található, a bokros és sűrű dombok között, Amamichu és Shirumichu otthona volt. Ezért minden évben az újévi ünnepek alatt egy noro papnő hoz egy kis követ, és beleteszi egy edénybe, amelyet a barlangban tartanak. A barlangban egy kis oltár is található, ahol a noro két gyertyát gyújt, hogy reményt és szerencsét hozzon az okinawaiak számára és imádkozzanak a gyerekek egészségéért, a jó termésért, a katasztrófák elleni védelemért.

A helyi mítoszok azt is mondják, hogy néha az éjszaka folyamán egy óriási kígyó felébred, és eljön az emberek otthonába, hogy ellopja boldogságukat. Így a papnő azért is imádkozik, hogy a kígyót távol tartsa.

A Shirumichu-barlang egész Okinawán a legfontosabb szentély, amelyet érdemes meglátogatni ha véletlenül ott járnánk.

Persze a Ryūkyū mitológiának is van teremtés mítosza. Ezeket a mítoszokat a Shuri  kastélyban össze is gyűjtötték, így nem csak Okinawa, de Amami, Miyako és Yaeyama eredet mítoszait is leírták. Persze számos hasonlóság van ezek között és számos motívum is megjelenik.

shirimichu japán okinawa eredet történet

Ezeket a Chūzan seikan (1650) című műben gyűjtötték össze.

A legismertebb ezek közül a következő:

A mennyei palotában élt egy Amamiku nevű istenség. Az égi császár azt parancsolta neki, hogy szálljon le a földre és alkosson szigeteket. Földet, sziklákat, füveket és fákat kapott a Mennyei Császártól. Amamiku számos szigetet hozott létre. Amamiku embereket  (hitodane) is kért a szigetek benépesítésére. Válaszul a Mennyei Császár két isteni gyermeket küldött le, egy fiút és egy lányt. Ez a két lény termékenységet kapott a múló széltől, három ember fiú és két lány született nekik. A legidősebb fiú a királyi ház ősatyja lett, a következő fia az ajié (helyi főpapoké), a harmadik fia a földműveseké, a legidősebb lány a kimigiméké (magas rangú udvari papnőké), a legfiatalabb lány pedig a noroké. Ez a másik legkedveltebb eredet monda az előző mellett.

Léteznek olyan mítoszok is, hogy egy madár magot hozott a másik világból és elejtette ebbe a világba, és hogy egy Amanchu nevű óriás kettéosztotta az eget és a földet.

Kertész Alexandra

https://japanesemythology.wordpress.com/magical-creatures-of-okinawa/Kugel~commonswiki, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons