004369911060985

Van egy kis sziget Japán déli részén, amelynek nagyobb részét ellepték a nyulak. Ōkunoshima, vagyis a nyulak szigete Hiroshima és Shikoku között található, és rengeteg nyúlnak ad otthont. A nyulak békések és emberszeretőrek, egy kis nasiért pedig bátran az ölünkbe is ugranak.

Nyulak szigete: történelmi előzmények

Sajnos a sziget története nem volt mindig ennyire vidám. Eredetileg katonai helyszínként szolgált, ahol kémiai anyagokkal és fegyverek előállításával foglalkoztak. Ezen a helyen állították elő a mustárgázt 1929 és 1945 között. Akkoriban a térképen sem szerepelt a hely, sőt még a helyiek sem tudták, mi folyik itt, annyira titkos volt. Mivel veszélyes anyagokat állítottak elő, fontos szempont volt, hogy a lehető legmesszebb legyen Tokiótól, hogy baleset esetén egy esetleges katasztrófától megvédjék. 

Az, hogy a nyulak pontosan hogyan kerültek oda, nincs tisztázva. Az egyik vélekedés szerint a nyulakat kísérleti állatként vitték a szigetre, majd a háború végén szabadon engedték őket. Egy másik elmélet szerint 1971-ben egy csoport iskolás gyerek engedett szabadon itt pár nyulat, akik aztán elszaporodtak.

A sziget ma

A nyulak szigetének mintegy 700.000 négyzetméteres területén több mint 300 nyúl él jelenleg teljesen szabadon. Meg lehet őket simogatni és etetni, kézbe is szabad venni őket, viszont más háziállattal (cica, kutya) nem léphetünk a szigetre. Ezzel az állományt igyekeznek óvni.

A szigeten a nyulakon kívül egy múzeum is található, ahol a világháború alatti mérgesgáz-előállításról és veszélyeiről tekinthető meg kiállítás.

Forrás:
https://termeszeti.hu/a-nyulak-szigete-japanban-sotet-borzalmas-multat-rejt/

Kiemelt kép: Pinterest