004369911060985

A japán sintó és buddhista szentélyek elmaradhatatlan részét képezik az omamorik (お守り), vagyis azok a kis, színes talizmánok, amelyeket azért vásárol a japán ember, hogy megvédje őt mindenféle ártó dologtól, vagy épp segítse egy előtte álló nehéz feladatban. A szerzetesek, papok egy igét vagy Isten nevét írják egy papírdarabra, amelyet belevarrnak egy hímzett tasakba (ez az omamori bukuro お守り袋). Alapvetően maga a talizmán eredetileg agyagból vagy fából készült a papír mellett.

Japán fiatalok táskáján lehet gyakran látni ilyen omamorit, de számos más helyen és helyzetben szeretik maguk mellett tudni a japánok. Lássuk, mire szokás védelmet kérni!

Szerencse – 勝守 (kachimamori)

Ha szerencsét szeretnél magadnak bevonzani, akkor érdemes ezt a fajta talizmánt választani. Általában egy nyilat lehet látni rajtuk, ami azt jelképezi, hogy a célod felé tartasz.

Boldogság – 幸せ (shiawase)

Ez az amulett a boldogság érzetének fenntartásáért „felelős”. Mindig emlékeztet arra, hogy van miért boldognak lenni az életben.

Vezetés – 交通 安全 (koutsuu anzen)

Leginkább a sofőrök használják, hogy védelmezze őket vezetés közben. Biciklisekre is vonatkozik!

Egészség – 健康 (kenkou)

Ha az egészségünket szeretnénk megtámogatni, netán egy betegségből szeretnénk felgyógyulni, akkor válasszuk ezt az amulettet (vagy kimondottan a gyógyulásért a byouki heiyu talizmánt).

Tanulás – 学業成就 (gakugyoujouju)

Az iskolások leginkább ezt hordják táskájukra függesztve. Nem abban segít, hogy egy vizsga sikeres legyen, inkább abban, hogy jól tudjanak tanulni, készülni, illetve, hogy a megtanult anyag benne is maradjon a fejükben.

Szerelem – 縁結び ( enmusubi)

Ezt szinglik és párkapcsolatban élők is használják. Előbbi csoport a szerelem bevonzására, utóbbi pedig a szerelem megtartására.

Pénz – 商売 繁盛 (shoubai hanjou)

Ez főleg az üzleti, pénzügyi sikerek elérésében segít. A talizmán pénz alakú – nem véletlenül. Pénztárcában is lehet tartani.

Gonosz elleni védelem – 厄除け (yakuyoke)

Ez a talizmán véd meg minket a gonosz erőktől, mindentől, ami rosszat okozhat/akarhat nekünk.

Számos egyéb cél miatt is lehet omamorit venni (pl. kisállatainknak is), ami viszont fontos, hogy újévkor érdemes a régi visszavinni a szentélyhez, elégetni, és újat venni. Semmiképp sem szabad kidobni, mert az rossz szerencsét hoz!

Forrás:

www.japanspecialista.hu/2016/08/18/omamori-hogy-boldogok-es-sikeresek-legyunk/

www.karatepedia.hu/omamori-a-japan-szerencse-talizman/

Saját képek, Narában készültek